Ook Rotterdam maakt plaats voor Woorden Worden Zinnen

Diversiteit van woordkunst raakt en vermaakt het publiek in Bird

Tekst: Willemijn de Koning ,

Woorden Worden Zinnen begon drie jaar geleden in Dordrecht als een experiment om woordkunst op een laagdrempelige manier aan het publiek aan te bieden. Dit bleek een succes en drie jaar later daalt Woorden Worden Zinnen neer in BIRD in Rotterdam. Ook hier is er plek om onder het genot van een hapje en een drankje te luisteren naar verschillende kunstdisciplines. Deze zondagmiddag komen er muziek, comedy en spoken word voorbij.

De muziek wordt voorgedragen door singer/songwriter Maxime Philips. De teksten van deze jazz/soulzangeres gaan over het leven en de liefde. Haar warmte en puurheid raken het publiek zo dat ze er stil van worden. Onbegrijpelijk dat zo'n talent nog niet getekend is.

De comedy wordt gedaan door Mo el Khamssi. Hoewel het publiek in het begin nog aan zijn Berberse en soms wat flauwe humor moet wennen, wordt zijn optreden uiteindelijk een aaneenschakeling van gelach in de zaal. Vooral de bewegingen - die je bijna acteerwerk kunt noemen - die hij bij zijn woorden voegt, maken het onmogelijk niet te lachen.

Naast de muziek en comedy is er spoken word in overvloed. Tyler Koudijzer, Raja Felgata, Amir Sulaiman, Sevdaliza, Derek Otte en Josse Kok prijken op de line-up. Tyler zuigt je mee naar zijn belevingswereld, en dit doet hij vooral door kritisch sarcasme. Amir Sulaiman brengt het publiek tot stilte met een heftig stuk. Hij gebruikt rake woorden in een ritmische flow, waardoor je je aandacht niet van hem af kan houden. De Marokkaanse Raja Felgata is bang dat ze hem niet kan evenaren, maar daarmee heeft ze het mis. Ze vestigt de aandacht op zichzelf door met een ferme ‘Salaam Aleikum’ te beginnen en zuigt het publiek daarna mee in een maatschappij kritisch stuk waarover het de hele week nog na kan denken.

Later volgt een heftige en deels autobiografische tekst, voorgedragen door Sevdaliza, die inslaat als een bom. Gelukkig kan ze het publiek ook nog laten lachen met haar tekst over een Big Mac. Dan is het de beurt aan Derek Otte, die bekend staat om zijn luchtige, hapklare en humoristische teksten. Vanmiddag laat hij echter een stuk over zijn vader horen, waarvan zelfs mening Rotterdammer een traan in zijn ooghoek krijgt. Deze uiting van emotie voegt nog meer dimensie toe aan zijn toch al rake woorden. Josse Kok sluit de middag af met rake woordkeuzes en een dosis aan charisma. Toch komt dit minder aan bij het publiek, dat nog overdonderd is van zijn voorgangers. Josse had misschien beter tot zijn recht gekomen als hij eerder in de line-up had gestaan. Ondanks deze kleinigheid, heeft Woorden Worden Zinnen zich bewezen in Rotterdam. Het mag blijven.