Heet optreden Kensington

Een band als dit verdient meer dan alleen een Serious Talent Award

Tekst: Jet Hoogerwaard Foto's: Josh van den Berg ,

Het optreden van Kensington op 12 april 2013 betekende voor mij een dubbele ontmaagding: ik zou de band voor het eerst gaan zien en ik zou voor het eerst de nieuwe locatie van Bibelot in Dordrecht binnenstappen. Het was een dampende, hete ontmaagding en dat is nog een understatement.

In niets lijkt de nieuwe Bibelot op de oude locatie aan de Wijnstraat, maar het heeft alles in zich om te concurreren met andere poptempels als 013 en de Mezz. Als alle details in orde worden gemaakt dan, want er blijken nog wat kinderziektes aanwezig te zijn. Kensington treedt op in de kleinste zaal, de Powerstage. De Mainstage laten ze tot verbazing van velen links liggen.

Het zaaltje zit al snel propvol en het is aan de Belgische formatie Sir Yes Sir om de zaal in de stemming te brengen voor de hoofdact. Dat gaat de vijf mannen prima af. Het publiek is geïntrigeerd door wat zich op het podium afspeelt: hun repertoire is verrassend en gevarieerd. Rock met psychedelische elementen. Op het moment dat zweetdruppels parelen op menig voorhoofd – door de show, of is er iets anders aan de hand? -, wordt het optreden onderbroken door een loeiende sirene en een vriendelijke vrouwenstem die vraagt of iedereen de zaal wil verlaten. Enkelen verlaten inderdaad aarzelend de zaal als de bandleden hun instrumenten neerleggen met de woorden: “Zeg nou zelf, waar maak je zoiets nu mee?” In Bibelot dus. Het barpersoneel schenkt gewoon vrolijk door met de loeiende sirene op de achtergrond en op de gangen en in de zaal wordt gewacht op het vervolg van het optreden. Dat komt er uiteindelijk, vergezeld door de verkoeling van de airco die het nu wél doet. Alsof er niets is gebeurd, pakken de heren de show weer op om na afloop beloond te worden met een warm applaus.

Op Kensington hoeft daarna niet lang gewacht te worden. Al vanaf het eerste nummer is het publiek geboeid, al wordt het enthousiasme van band en publiek enigszins getemperd omdat de airco het opnieuw af laat weten. Iedereen puft al snel weer van de hitte. Prettige bijkomstigheid is dat drummer Niles Vandenberg zijn shirt uittrekt, wat voor de vrouwelijke toeschouwers een onverwachte traktatie is. Ze winnen het publiek definitief voor zich wanneer ze Keep Your Head Up van Ben Howard inzetten. De energie spat er vervolgens ondanks de hitte bij elk nummer vanaf, hoewel frontman Eloi Youssef zichtbaar opgelucht is als hij voor het nummer Ghosts kan plaatsnemen achter zijn keyboard. Hij merkt lachend op dat hij normaal gesproken bij dit nummer vraagt om een aansteker in de lucht te houden, maar in dit geval lijkt het hem geen goed idee om de temperatuur nog verder op te drijven.

Ondertussen is het lange haar van bassist Jan Haker drijfnat en glimt het bovenlijf van de drummer door het zweet. Aan het einde van het prachtige Ghosts laat Eloi zijn hoofd even vermoeid rusten op het keyboard, maar na een flinke slok wijn maakt de zanger zich op voor de rest. Tijd om de grootste hits ten gehore te brengen. Gitarist Casper Starreveld houdt met grappige opmerkingen iedereen op de been. “Respect voor jullie dat jullie zo hard gaan in deze hitte”, roept hij naar het publiek. “Nee, respect voor jullie”, is het antwoord.

Na vertrek wordt er nauwelijks geroepen om een toegift, men had het waarschijnlijk wel begrepen als ze het erbij hadden laten zitten. Maar We Are The Young is nog niet gespeeld en ook daar wil de band iedereen nog op trakteren. Al snel staan ze weer op het podium om iedereen nogmaals mee te trekken in het Kensington gevoel. Op een haast magische manier wordt er afgesloten met Kilimanjaro en dat is tevens het einde van hun clubtour. Een gedenkwaardig einde.

Onlangs heeft Kensington de Serious Talent Award gewonnen, maar een band die onder de erbarmelijke omstandigheden van die avond in Bibelot nog zo kán en wíl presteren, verdient veel meer dan dat. Kensington noemde het optreden zelf ‘the hottest show ever’, en dat is nog zacht uitgedrukt.

De mensen uit de regio Dordrecht die dit optreden hebben gemist, krijgen in juni nog een herkansing op Wantijpop. Daar kan de band warmdraaien voor Pinkpop, waar ze de daaropvolgende dag hun opwachting zullen maken. We hopen op een lekker warm zonnetje op Wantijpop. Maar dan wel met een verkoelend briesje voor de mannen van Kensington graag.