Efterklang in Rotown is ook anno 2013 memorabel en magisch

Tekst: Leonie Poot Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Het is inmiddels drie jaar geleden dat het Deense Efterklang in Rotown stond. Sindsdien heeft de band afscheid genomen van drummer Thomas Husmer, is Peter Broderick vervangen door vier laptops en een nieuwe synthesizer en hebben ze het prachtalbum Piramida uitgebracht en de daarbij behorende documentaire ‘The Ghost of Piramida’ welke opgenomen is in de gelijknamige mijnbouwstad op Spitsbergen.

Dat de Denen weer in Rotown staan mag een klein wonder heten en is vast te danken aan de ‘wij doen wat we willen’-mentaliteit van de band. Immers Efterklang verkoopt zonder probleem de Catarinakerk in Eindhoven uit, stond eerder dit jaar nog in een uitverkochte Melkweg en ook deze tour loopt het lekker met de kaartverkoop in Groningen, Rotterdam en Eindhoven. Een eenmalige show in een grotere zaal had dus best gekund maar daar kiezen ze gelukkig niet voor. 

Een eervolle vermelding gaat uit naar opener Anna von Hausswolff. Het optreden telt slechts drie nummers maar binnen die tijd slaat ze het publiek met extreem veel bombast om de oren. Haar muziek is groots en machtig, zware kerkorgelklanken worden verscheurd door Ennio Morricone-achtige gitaarpartijen. Anna zelf piept daar met een Kate Bush-stemmetje overheen. Geen slecht begin van de avond.

Terug naar Efterklang. De meeste aandacht gaat vanavond uit naar nieuwkomer Piramida. Hollow Mountain en Apples bijten de spits af. Bij gebrek aan orkest (optreden Eindhoven) en wonderkind Peter Broderick (optreden Amsterdam) klinkt de invulling van de nieuwe nummers vanavond anders. En dit is misschien ook wel waar Efterklang in schittert, het eigen maken van situaties. Of je de band nu met orkest in een kerk ziet of met zes man in het minuscule Rotown de Denen weten het voor zowel zichzelf als het publiek interessant te maken.

Zo worden de stalenbuizen aan de zijkant van het podium tijdens ‘Frida Found a Friend’ ingezet als percussie object. Eindigt ‘The Ghost’ in een pulserende geluidsmassa. En inspireerde een poster die ze die middag zagen een Jazz-improv aan het einde van ‘Between The Walls’. De band moet even op gang komen maar na vijf nummers was het al wel duidelijk; Efterklang in Rotown is ook anno 2013 memorabel en magisch.