cd recensie: Bullerslug - Cheer Up, Goth

Bullerslug maakt de hoge verwachtingen helemaal waar met ijzersterke debuutplaat!

Tekst: Joris Telgen ,

Bullerslug, spreek uit: boelersloeg, is de nieuwe band van Bastiaan Bosma (Aux Raus, Coevorduh), Ryanne van Dorst (Elle Bandita), Thomas Sciarone (The Devil’s Blood), Josha Nuis (Canceri, Malkovich) en Gijs Loots (Houses). Niet het minste rijtje! Na ruim een jaar live te hebben opgetreden is de debuutplaat Cheer Up, Goth! Sinds 27 maart uit op Suburban Records. De band heeft onderhand een flinke live reputatie opgebouwd en, samen met de goede papieren, zijn de verwachtingen voor dit album dan ook redelijk hoog. Om maar gelijk duidelijk te zijn: Bullerslug maakt het met Cheer Up, Goth helemaal waar!

Zoals de naam van de band wellicht al doet vermoeden hebben we hier niet te maken met een één of ander zweverig poppy neo-hippiebandje. De sound van Bullerslug is een mix van sludge, industrial en primitieve punk. Zware hoekige riffs, ranzige zang, beukende drums en donkere, dreunende baslijnen. Dit wordt gecombineerd met catchy hooks, verpakt in sterke, compacte nummers. De muzikale kwaliteit op Cheer Up, Goth is dan ook erg hoog. Hierdoor is Bullerslug meer dan het zoveelste beukbandje. De onwijs strakke ritmesectie, scheurende gitaarsolo’s en ijzige, krijsende riffs. Met name het gitaarwerk van Ryanne van Dorst geeft de songs iets extra’s.

De beste nummers van de plaat zijn waarschijnlijk Bombardus, WWIII en Rash. Vooral dit laatste nummer bevat alle elementen die Bullerslug zo te gek maakt: een hyperactief riffje, de schreeuwerige zang van Bastiaan en een gigantische, bombastische muur van geluid. Verder is de plaat, zonder een enkel minder nummer, in zijn geheel overtuigend. Met Boring In China en Gene Pool wordt een klein, creepy, muzikaal uitstapje gemaakt maar verder knalt Cheer Up, Goth van begin tot einde zonder momentum te verliezen en dat is precies wat je wilt bij een band als dit.

V
oor het grote publiek is Bullerslug waarschijnlijk te rauw, te ranzig, de zang te kaal. Als je echter niet vies bent van flinke bak herrie dan is het feest met deze plaat. Bullerslug is het type band die live, het liefst in een stinkende kroeg, het best tot zijn recht komt. Het is echter gelukt om deze intensiteit succesvol vast te leggen op plaat. Met dit sterke debuutalbum op zak lijkt Bullerslug dan ook nog weinig in de weg te liggen. Check de plaat, ga ze zien!