Ook Rotown valt voor Phantom Limb

Tekst: Eefje Arts Foto's: Peter van Grevengoed ,

Klinkt als: ‘Het Engelse antwoord op Alabama Shakes’. De Rotown-affiche schept nogal wat verwachtingen. Maar als we de enthousiaste reacties op eerdere optredens van Phantom Limb mogen geloven, hebben we dan ook te maken met echte rijzende sterren aan het (country)soulfirmament. ‘The Pines’ het tweede studioalbum van de band uit Bristol, schopte het dit jaar zelfs tot de bestverkochte cd op Lowlands.

Vanavond sluit Phantom Limb haar Nederlandse clubtoernee af in een net niet uitverkocht Rotown. Gezellig druk dus, met opvallend veel dertigplussers. Het is nog even de vraag hoe de stem van frontvrouw Yolanda Quartey zich zal houden. De voormalig Massive Attack-zangeres schijnt last te hebben van schorheid en het instore optreden vanmiddag bij Velvet Rotterdam is om die reden zelfs afgezegd.

Rond kwart voor tien stapt de zeskoppige band het podium op, waarbij het voluptueuze, vrouwelijke boegbeeld van de groep in haar opvallende zwartgouden gewaad meteen alle aandacht naar zich toetrekt. En dat zal gedurende het hele concert zo blijven. Phantom Limb draait om Quartey, zoveel moge duidelijk zijn. De zangeres blijkt dan ook werkelijk over een fenomenale stem te beschikken. Goed, ze heeft door de schorheid soms wat moeite met de hoge noten, maar dat neemt niet weg dat de volledige zaal al vanaf de eerste tonen aan haar lippen hangt.

Live laat de band een veel steviger geluid horen dan op plaat en vooral de nummers ‘I’ll Have Mercy’ en ‘Harder Than Stone’ (beide van het album ‘The Pines’) komen op het podium daardoor veel beter uit de verf. Quartey lijkt haar stem totaal niet te sparen en geniet zichtbaar van het steeds uitbundiger wordende publiek. De temperatuur stijgt mee en de zangeres maakt dankbaar gebruik van de aangereikte handdoeken. Als toegift wordt Rotown getrakteerd op een prachtige, akoestisch uitgevoerde versie van Hank Williams’ Angel of Death, midden in de zaal. De vijf mannelijke bandleden nemen bijna verlegen het welverdiende applaus in ontvangst en hun frontvrouw straalt. Phantom Limb heeft er na vanavond weer een heleboel fans bij.