Club 3voor12 zuid-holland in de Unie

Tijdens deeze editie Meneer van Dalen en Zinkzand

Redactie 3voor12 zuid-holland ,

We hebben het even wat rustiger aan gedaan de laatste tijd met clubavonden, maar zondag 18 november a.s. is het weer zover! Tijdens deze editie, in de Unie Rotterdam, treden de Rotterdamse band Meneer van Dalen en Zinkzand op.

Meneer van Dalen

Meneer van Dalen zoekt, draalt en twijfelt. Maar bovenal wacht hij, maar op wat nou precies? In de muziek hoor je Meneer van Dalen zoeken naar antwoorden. Met Nederlandse teksten over twijfel, over angst, over dat je het allemaal even niet meer weet, proberen we hem te helpen om het antwoord op alle vragen te vinden.

Deze teksten worden je met heldere stem toegezongen, ondersteund door gitaren die soms scheuren, soms huilen, of soms alleen een beetje grinniken. Zij worden op hun beurt bijgestaan door een solide ritmesectie die klinkt als een goed geoliede sleepboot. De gaatjes die zij samen open laten, worden als dat nodig is opgevuld door een zoetzure dressing van toetsen en elektronica.


 

Zinkzand

Zinkzand maakt rhythm en stampblues zoals die volgens hen ooit bedoelt is: rommelig maar met veel soul. Niet gelikt maar piepend en krakerig. Het moet niet te glad klinken, het moet komen van de straat, uit de modder oprijzen, alsof het galmt vanuit een keldertje in de Mississippi. Ze zeggen zelf Rhythm en stampblues maar bij een optreden hoor je hier en daar ook Havenchansons, Gypsyska en Rock n roll voorbij komen. Iets wat voor Zinkzand belangrijk is, is de sfeer. Zinkzand oefende ooit in een oude gekraakte boerderij in de verlaten polder van Zeeland en die sfeer proberen ze over te brengen op het publiek, wat meestal goed lukt. Om de sfeer en het leven van Zinkzand nog meer over te brengen neemt Zinkzand voor sommige optredens ook grootse decors, eigen dj's en een VJ mee. Zinkzand heeft een liefde voor een vreemde en uitgebreide instrumentatie ontwikkelt. Om er een paar te noemen: cajun, klompen, wastombebas, contrabas, afgeragde gitaren, een vals orgel, gitaarbanjo, wasrek, en kazoos. In de lente van 2009 begonnen ze in deze samenstelling voor het eerst op straat te spelen in Zeeland. En daarmee was een andere liefde geboren: spelen op vreemde plekken. Zo traden ze al op in kelders van 1.90, op oude zeilschepen, op het dak van hun bandbus, op het erf van een boerderij tussen de kippen, in een studenten keuken, maar ook op festivals, café's, podia en natuurlijk gewoon op straat. En overal waar ze kwamen zag men dat Zinkzand een feestje is om te zien en te horen.

Zondag 18 november de Unie Rotterdam

Deur open 21:00 uur, toegang gratis