Tips van de week

Redactie 3voor12 zuid-holland ,

Wat is er de komende dagen zoal te doen?
We hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

Alexander McKenzie & the Underpaid

Op Alexander McKenzie's nieuwe album Ambivalence klinkt een opgewekte toon, al gluurt de melancholie vanuit een donker hoekje ook altijd mee. Verhalen over verloren liefdes, treurnis, twijfel, zwakte én kracht grijpen je bij de keel. De rode draad wordt gevormd door de oprechte teksten en het meeslepende stemgeluid van zangeres Alexander. Op 20-jarige leeftijd verliet de Canadese haar familie en vrienden om Europa te verkennen. Ze vestigde zich in Nederland, maar het verlangen naar de ruimte en de uitgestrekte landschappen van Canada steekt nog regelmatig de kop op; een tweestrijd die de basis vormde voor Ambivalence.

De titel ‘Ambivalence’ staat voor innerlijke polariteit en is het terugkerende thema in Alexander's muziek en teksten. Eenzaam fluisterend, samen met haar band of omringd door elektronische beats en soundscapes; melancholie en luchthartigheid wisselen elkaar steeds af en zorgen samen voor contrast, maar ook balans.

De avond zal worden geopend door nog een onderbetaalde liedjesschrijver: Jeroen Kant, die speciaal uit zijn vervallen huisje in Brabant komt om zijn prachtige 'roots in je moerstaal' te laten horen.

Donderdag 8 november de Unie Rotterdam 20:30uur, toegang 7 euro

Tindersticks

De groep rondom frontman Stuart A. Staples presenteerde onlangs hun nieuwste (negende) studioalbum ‘The Something Rain’. Het album is gemaakt met de bezieling en frisheid die ze hadden in hun beginjaren. Kenmerkend voor de muziek van het in 1992 opgerichte Tindersticks zijn de literaire, vaak bijna mompelend voorgedragen teksten en de melancholische muzikale omlijsting. De muziek is rijk gearrangeerd met strijkers en andere klassieke instrumenten.

Vrijdag 9 november Rotterdamse schouwburg 20:00 uur, entree 29 euro

Mark Lotterman

We hebben er lang op moeten wachten, maar vanavond is dan eindelijk de release van Mark Lotterman’s nieuwste langspeler ‘Funny’. Opgenomen met Frans Hagenaars, huisproducer van Excelsior Recordings, zou dit derde album wel eens nieuwe deuren kunnen openen. Aan zijn werklust ligt het niet, waarbij de Rotterdammer afgelopen periode al meer in het buitenland speelde dan in ons eigen kikkerlandje. Met zijn rauwe composities en intense voordracht past de eigenzinnige songwriter naadloos in het rijtje van Tom Waits, Leonard Cohen en Nick Cave. Hartverscheurend en intens, waarbij zijn verhalende teksten zowel banaal, komisch als triest voor de dag komen. Vanavond wordt Mark Lotterman vergezeld door Wolf In Loveland als speciale openings-act. Om het bijzondere karakter bij te zetten is de avond geheel gratis toegankelijk, dus kom op tijd!

Zaterdag 10 november de Unie Rotterdam 21:00 uur, entree gratis

Sherry Sunday

Sherry Dyanne is een soul- en jazzzangeres met een natuurlijk, eigen retrogeluid. Haar stem voert je mee naar de dagen van Billie Holiday, Dinah Washington, versgebakken appeltaart en nostalgische jazzclubs. Vanmiddag presenteert zij Sherry Sunday, een zondagmiddagconcert met easy jazz en frisse soul.

Zondag 11 november BIRD 15:30, entree 5 euro

Teitur en het Nederlands Blazers Ensemble

Singer-songwriter Teitur Lassen komt oorspronkelijk van de Faeröer Eilanden, die tussen Schotland, Noorwegen en IJsland liggen. Niet bepaald het epicentrum van de popmuziek. Toch heeft hij de wereld weten te veroveren met prachtige, lichtvoetige, dromerige popliedjes. Samen met het Nederlands Blazers Ensemble brengt Teitur maandag 12 november 2012 zijn 'Everyday Song' voor zang, blazers en film en gaat hij op zoek naar zijn muzikale roots en die van de Faeröer Eilanden

Maandag 12 november De Doelen 20:15 uur, 7,50 - 16,- euro