Sjoerd van Heumen is groots in kleinheid op Bone to Bone

Sterke arrangementen dragen muziek

Tekst: Guido den Boer ,

Online is de nieuwe EP van Sjoerd van Heumen, 'Bone to Bone', sinds oktober al te verkrijgen via onder andere iTunes en Spotify en ook Velvet Rotterdam en Dordrecht verkopen hem al een aantal weken, maar de presentatie vindt pas plaats op 16 november in Raaf te Rotterdam. Ondersteund door violiste Maartje Goes en drummer Erwin Dörr, die tevens te horen zijn op zijn nieuwe EP, zal de Singer-songwriter zijn nieuwe muziek ten gehore brengen. En natuurlijk kunnen de liefhebbers de EP, al dan niet gesigneerd, ook aanschaffen.

Met zijn debuut-EP 'Bundled Dialogues' uit 2011 gooide van Heumen direct hoge ogen en met de single 'Bone to Bone', tevens de titeltrack van zijn verse EP, belandde hij zelfs in één van de compilaties van 3voor12’s Hollandse Nieuwe. Met zijn laatste EP zet Sjoerd van Heumen deze lijn voort, met als meest opvallende wapenfeit een viool en drums ter ondersteuning van zijn gitaar en zang.

Dromerig en melancholisch opent de EP met het nummer 'Bone to Bone'. De zang en het subtiele gitaarspel van Van Heumen worden opgepakt en meegenomen door mooi vioolspel. De drums vallen pas tegen het einde van het nummer in, waarmee de dynamiek sterk naar voren komt. In het tweede nummer, 'Wall Between Souls', wordt de luisteraar nog verder meegenomen in de melancholische klanken van de muziek.
De track 'Knocked Out' zou de perfecte single zijn om wat airplay te krijgen. Er zit een prima tempo in, de tekst is goed te volgen en de opbouw is niet te ingewikkeld. Het slotakkoordje aan het einde van het nummer komt onverwachts, met een knipoog.
 
'Snowy Morning' voelt op zijn plaats weer als een rustige zondagochtend, waarbij de sneeuw haast tastbaar wordt. De dromerigheid van de eerste twee nummers komt weer terug in afsluiter 'Whispers in the Rain', dat puur gedragen wordt door zang en gitaar. En ineens is de EP alweer afgelopen. Maar met de repeatknop immer binnen handbereik kan deze EP prima een uur duren, ondanks de daadwerkelijke speeltijd van 17 minuten.
 
Sjoerd van Heumen weet de luisteraar te raken met zijn teksten, zang en arrangement. Hij slaagt dan ook met verve als eigenzinnige Singer-songwriter. Het is Singer-songwritermuziek zoals die altijd zou moeten zijn; intelligent, pakkend en groots in kleinheid.