Sevdaliza releast eerste EP in een bomvol BIRD

Door live muzikanten komt ZwartGoud extra tot haar recht

Tekst: Willemijn de Koning ,

Nadat ze in 2005 samen met Ninthe de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland won, trok ze zich terug om zich te richten op haar topsport en studie. Maar na jarenlang op de achtergrond aan haar droom gewerkt te hebben, is Sevdaliza terug. Deze vrouwelijke MC mag haar eerste EP eindelijk releasen in het Rotterdamse BIRD.

De meeste beginnende zangers en rappers krijgen geen volle zalen op hun eerste releaseparty. Maar wat zij niet kunnen, kan Sevdaliza wel. BIRD stond bommetje vol. En da's toch niet zo gek. Haar eerste nummer DelftsBlauw werd namelijk al een ware hit op YouTube, waardoor deze mysterieuze rapster meteen werd uitgemeten in de (social) media. Naast de pers, stonden er ook veel bekenden in de zaal om haar te steunen. Maar ook totaal vreemden stonden in BIRD, te wachten op wat zij hen te brengen had. En daar was ze dankbaar voor.

Behalve een dankbare, stond er ook een uitgedoste, mysterieuze, een soms wat onzekere, maar vooral steengoede muzikant op het podium. Het publiek geniet. Bij het eerste nummer Wapenfeiten, zingen al een hele hoop mensen de teksten mee, en dat aantal groeit als Sevdaliza de bekende DelftsBlauw erin gooit. Haar teksten zijn ook makkelijker te onthouden en mee te zingen dan die van elk andere rapper, omdat haar teksten geschreven zijn in dichtvorm en worden voorgedragen als spoken word, soms met de snelheid van rap. Bovendien bevatten haar teksten, soms verborgen, persoonlijke verhalen, waardoor deze je diep kunnen raken en je ze niet zult vergeten. De teksten komen, bijgestaan door de goede live muzikanten in BIRD,  alleen maar meer tot hun recht.

De EP ZwartGoud bevat maar zeven nummers, dus lang duurt het optreden helaas niet. Als Sevda, hoe deze femcee eigenlijk heet, bijna aan het einde gekomen is met het nummer Zwarte Held, waarvoor ook Yootha speciaal op het podium is gekomen, gaat het publiek nog even goed los. Als laatst trakteert ze iedereen nog op het nummer Paradijs, waarvan haar persoonlijke teksten diep raken en de manier waarop ze die brengt van een goed staaltje rap getuigt. Het publiek juicht Sevda dan ook hard toe. Het moge duidelijk zijn:
Sevdaliza is back.