Nederlandse hiphop in gala

State Awards brengen geen beweging in de zaal

Tekst: Eva Toorop Foto's: Marcel van Leeuwen ,

De State Awards vormen de aftrap van Buma Rotterdam Beats. Van donderdag tot en met vrijdag zal Rotterdam in het teken staan van hiphop en verwante stijlen. Voorheen in de Nieuwe Oogst, vandaag in Corso (juist, zonder ‘off’ ervoor): de State Awards vinden alweer voor de vijfde keer plaats. Dat mag best een prestatie genoemd worden, aangezien de hiphopscène erg beperkt lijkt te zijn in Nederland. ‘Lijkt’, want de State Awards bewijst vandaag dat er weldegelijk enigszins beweging is in de Nederhop.

Bij binnenkomst probeert DJ PS de zaal warm te draaien. Het publiek gaat hier echter niet op in, waarschijnlijk omdat de kleren niet vies mogen worden. De dresscode is zeer serieus genomen door de meeste gasten: mannen strak in pak en de dames in kokette jurkjes. De avond wordt aan elkaar gepraat door Andrew Makkinga. Hij probeert het leuk, maar het publiek reageert lauwtjes wanneer het applaus moet worden geoefend: ‘Laten we nu doen alsof het publiek niet voor Hennie Huisman is.’ Het klinkt aanmoedigend, maar lijkt het publiek niet energieker te maken. Zelfs wanneer de eerste optredende artiesten worden aangekondigd, kan het het publiek niet te kunnen boeien. Nouveau Riche en Mr. Polska, die beiden een paar awards mee mogen nemen deze avond, doen hun uiterste best, maar het gaat maar niet los in Rotterdam. Pas wanneer Ronnie Flex het podium betreedt, lijkt er een beetje beweging in de zaak te komen. Het allermooiste feestje zou een voorbode voor de avond moeten zijn, maar dat is het niet. Bovendien wordt alle hoop van de avond weggeblazen wanneer het gezelschap Soldaatje knettervals inzet. Desondanks zijn Nouveau Riche en de aanhang één van de grote winnaars van de avond, maar niet dankzij hun liveprestaties.

De avond kabbelt voort. Presentatie, optreden, award, presentatie, optreden en zo verder. De artiesten die live optreden weten geen indruk achter te laten en de winnaars geven geen hartverscheurende speeches. De enige die een statement weten te maken zijn de Hydroboyz. Niet alleen bij hun speech (beste liveact), maar ook tijdens hun optreden gaat het hart van de jongens uit naar Hydro, de oprichter van de groep, die er vanavond niet bij kan zijn. Hydro zit al enige tijd in de gevangenis. Waarom, dat weet eigenlijk niemand, maar dat het de jongens van de Hydroboyz aan het hart gaat wordt wel snel duidelijk. Zo zegt Rotjoch na het winnen van de award: ‘Hydro, als je dit ziet of hoort, moet je wel op je kaolo deur gaan bonken.’
 

Wie echt als enige weet te imponeren is Fresku. Met twee awards deze avond is Fresku is ook één van de grote winnaars van de avond, maar hij verdient zeker meer credits dan de zaal hem geeft voor zijn eerste optreden. In een theatrale setting voor het nummer ‘Sitcom’ verandert de rapper bijna in een ware acteur. Onderuitgezakt op zijn stoel en kijkend naar de tv, uit hij zijn frustratie over het commentaar dat op zijn kunsten geleverd wordt: wat hij ook doet, het lijkt nooit goed te zijn. Beste Fresku, je doet het wel goed. Terecht heeft Fresku de award voor beste artiest gewonnen. De rapper sluit na het winnen de avond af met onder andere ‘Hedde druksop?’ en ‘Kutkop’. Door zijn theatraliteit maakt hij het meeste los bij het publiek.

Misschien lag het aan het publiek, misschien aan de artiesten, maar het dak ging er niet af in Corso. Laat het geen voorteken voor de rest van Buma Rotterdam Beats zijn.