#BRB12 Colors X verloopt moeizaam

Headliner Hudson Mohawke overtuigt uiteindelijk wel

Tekst: Eva Toorop Foto's: Marcel van Leeuwen ,

We maken ons op voor de laatste uurtjes van Buma Rotterdam Beats. Vijf nationale en internationale dj’s staan op het programma met elk een set van een uur onder de naam ‘Colors X’. Colors X is een clubavond die haar oorsprong in Amsterdam vindt, maar speciaal voor Buma Rotterdam Beats overvliegt naar de rivaliserende stad. Colors staat voor dansbare, sexy, maar toegankelijke clubmuziek, als we de omschrijving moeten geloven. Maar of je in een set van een uurtje deze drie facetten kan laten zien, is nog maar de vraag.

Het wordt al gauw akelig duidelijk dat de havenstad maar voor één dj deze avond haar huis verlaat : Hudson Mohawke. Dat is jammer voor de rest van de gasten die het podium van Corso betreden, al lijken de meeste niet te beseffen dat een uur voor een set kort is. De opbouw naar een climax is bij de meesten artiesten te lang, waardoor er veel onnodige tijd verloren gaat. Als je maar een uurtje hebt, begin dan meteen met een goede binnenkomer. Voorbeeld hiervan is de Nederlandse James Zoo, die na Off Hand plaats mag nemen achter de draaitafel. Pas wanneer hij zijn échte soul kant laat zien met ‘Supersticious’ van Stevie Wonder krijgt hij het publiek een beetje mee. Helaas is dit al tegen het einde van zijn set. De Amerikaanse Machinedrum lijkt van hetzelfde last te hebben. Zijn set begint veelbelovend met reggea-achtige geluiden. Logisch, want in het duo Sepalcure waar de man ook in zit, zijn veel dancehall-invloeden te vinden.Hij legt de lat echter te hoog voor zichzelf en maakt de verwachtingen die de reggeadeuntjes brachtenniet waar. Wel zijn zijn visuals één van de betere van de avond. De tappende man op de schermen lijkt een rode draad in zijn set. Pas tegen het einde neemt Machinedrum ‘Dance (A$$)’ onder handen. Dit had veel eerder moeten gebeuren, want dit is een feest der herkenning bij menig bezoeker.

Wanneer Machinedrum uit is gespeeld, wordt het podium omgebouwd voor de Schotse Hudson Mohawke. Het duurt vrij lang, waardoor de spanning in de zaal stijgt. Wanneer Hudson begint, komt er een bak fel verblindend licht van het podium af. Hij begint, net als zijn voorganger, zijn set rustig. Op het podium staan lichtstroken, die in verschillende kleuren en patronen veranderen. Dit wordt pas optimaal gebruikt, wanneer de grote climax van de show aanbreekt. Na ongeveer twintig minuten worden de stroken blauw: de greatest hits show van de nog jonge dj begint. Eerst knalt ‘Cbat’ de zaal in, gevolgd door ‘Fuse’ en ‘Thunder Bay’. Een grote climax, die echter wel wat verwarrende drops bevat.

Wanneer de Schot klaar is, loopt Corso zo goed als leeg, terwijl er nog twee acts op het programma staan. Dj’s Lil Silva en Cinnaman moeten het maar met minder publiek doen. Knap lullig, want zij doen het op sommige vlakken beter dan hun voorgangers.