#BRB12 AKS en Skip & Die in Rotown

Skip & Die in Rotown is nu al legendarisch

Tekst: Jasper de Jong Foto's: Marc de Jong ,

Buma Rotterdam Beats heeft vanavond in Rotown als hoofdgerecht elektrobietjes met een moddervette saus van bassen, afgetopt met wereldlijke deuntjes.

AKS

Deze 6-koppige formatie uit Leuven heeft ondertussen al een flinke live reputatie opgebouwd met hun opzwepende drum n bass, dubstep en elektro. Helaas staat de eerdere samenwerking met zangeres Selah Sue op een laag pitje en is hun vaste zangeres Lola er vandoor gegaan, maar hier hebben ze goede vervanging voor gevonden.

Addicted Kru Sound (AKS) doet het voornamelijk met electronische beats, maar live staan ze met een band op het podium, inclusief gitarist, saxofonist, dj, keyboardspeler en knoppendraaie (annex opzweper). Billie Kawende is de huidige zangeres van AKS en laat vanaf de eerste noot horen dat zij een zeer heldere en krachtige stem in huis heeft. Haar soulvolle geluid imponeert en past goed bij de gepolijste dubstep en drum n bass die de band ten gehore brengt. Het publiek is nog niet echt warm gedraaid en de opzwepende knoppendraaier doet erg zijn best om het publiek wakker te schudden. Dit lukt maar mondjesmaat. De muziek is ook niet vernieuwend genoeg. Natuurlijk zijn dubstep en drum n bass goed dansbaar, maar het verrassingselement is er ondertussen wel af. De saxofonist geeft er wel een heerlijk soulvol randje aan. De nieuwe single ‘closer’ wordt ook ten gehore gebracht. Na een nummer of vier stapt Billie van het podium af om ruimte te maken voor nieuwe zangeres Astrid. Zij heeft een warme stem, maar komt wat onzeker over en lijkt nog niet zo heel lang te zingen bij AKS. Na twee nummers wordt het stokje weer overgegeven aan Billie en wordt de show toch nog lekker afgesloten met een lekker uptempo bigbeat nummer. Het publiek is dan in ieder geval wel opgewarmd voor de hoofdact van vanavond; Skip & Die.

Skip & Die

Het gonst al een tijdje rond deze vijfkoppige formatie uit Nederland en Zuid-Afrika. Het is allemaal begonnen met producer Jori Collignon (C-Mon & Kypski) en Zuid Afrikaanse zangeres Cata Pirata. Zij zijn door Zuid Afrika gaan reizen om inspiratie op te doen voor hun debuutalbum ‘Riots of the Jungle’. Omdat ze het live ook meer wilde aankleden, hebben ze twee percussionisten (Gino Bombrini, Nique Quinten), een dj (Rene Kuhlmann) en een gitarist (Daniel Rose) aan de band toegevoegd. Skip & Die is daarmee een feit en blaast momenteel menig concertzaal omver met hun opzwepende muziek.

In een ondertussen volgestroomd Rotown trapt Skip & Die af. De band laat vanaf de eerste beat horen dat zij Rotown in vuur en vlam willen zetten. De opener ‘Jungle Riot’  knalt de zaal in en doet de grond trillen. Zangeres Cata Pirata komt op met haar opvallende colbert met dikke schoudervullingen en haar in armen gehulde vachten. Qua lengte en looks zou ze niet misstaan op een catwalk. Deze excentieke zangeres is het perfecte middelpunt van de band.

De muziek is zeer opzwepend met de Indiase sitar en de Afrikaanse ritmes van de percussionisten. Het publiek is binnen een mum van tijd verkocht en is vanaf dat moment één dansende, golvende massa. Skip & Die heeft de kwaliteiten om je als toeschouwer compleet in de muziek mee te zuigen en het is dan ook onmogelijk om je lichaam stil te houden. Na het eerste nummer is het publiek al uitzinnig.

Dat belooft wat voor de rest van de avond. Met ‘Cumbia Dictatoria’ verplaatst de muziek zich naar het Zuid-Amerikaanse Colombia.  Dit nummer trekt, sleurt en overweldigt met moddervette beats en de ritmische cumbia. ’ Killing Aid’ sleept je zo de jungle van Brazilië in met Portugese zang en heupswingende ritmes.

Het publiek reageert na ieder nummer lyrisch en de energie reikt tot unieke hoogten. Cata Pirata pelt haar kleding nummer voor nummer van haar lichaam af. Eerst staat ze in een soort kimono, om uiteindelijk alleen in een kort rokje met sleep te eindigen. Haar sensuele manier van dansen brengt menig mannenhoofd op hol.

Het meer bekende  ‘Love Jihad’ wordt vol passie ontvangen. Na ruim een uur neemt de band afscheid met het zeer dansbare ‘Muti Murder’.  Maar de honger van het publiek is nog niet gestild. Ze willen meer. En gelukkig geeft de band hier gehoor aan. Ze sluiten af met een zeer lang uitgesponnen versie van het nummer ‘Senorita’, een soort Indiaas-Spaanse dubstep. Cata Pirata stapt dansend het publiek in en het publiek danst met haar mee de nacht in.

Skip & Die in Rotown is nu al legendarisch. Als je overweldigd wilt worden met zeer originele en dansbare muziek, dan moet je deze band absoluut gaan zien.