Lange Frans brengt 'best of' in sfeervolle Kroepoekfabriek

Oud en nieuw werk gaan erin als koek

Tekst: Lodewijk Hoebens Foto's: Sandra Grootenboer ,

Zaterdag staat Lange Frans in de Kroepoekfabriek om zijn eerste soloplaat 'Levenslied' voor te stellen. Geen Baas B meer maar het voorprogramma bestaat wel uit twee jonge rappers die met hun wilde teksten het publiek redelijk shockeren. Lange Frans daarentegen brengt met veel plezier een mooie mix van oud en nieuw werk.

Lil´Kleine en Young Kermit zijn twee Amsterdamse rappers van 17 en goede vrienden van Frans. Ze mogen de zaal opwarmen, enig probleem is het diverse publiek. Aangezien Lange Frans de laatste tijd heel wat nummers heeft opgenomen met popartiesten zijn er veel ouders met kinderen, jonge meisjes en ouderen. Zij staan met hun mond open als de vunzige teksten over sex, drugs en drank voorbij komen. Zeker wanneer de Schiedamse rapper Kid de Blits uit het publiek komt en een nummertje mee doet. Halverwege de korte set weten ze muzikaal goed te overtuigen. Vooral Lil´ Kleine heeft de flow en uitstraling om het ver te schoppen. Hij werkt dan ook samen aan een mixtape met SpaceKees en Ronnie Flex. De jongens brengen met zuipnummer ´Krokant´ hun vijfde en laatste song van de avond. Voordat ze vertrekken proberen ze het publiek nog één maal klaar te stomen voor Lange Frans.

Voordat de rapper het podium op komt verschijnt eerst de begeleidingsband strak in het pak. De intro heeft dan ook een big band gevoel en zet aan tot drie nummers van Frans´ debuut Levenslied. Opener ´Ben Mezelf´ laat de rapsound van weleer horen. De directe teksten zijn een persoonlijk statement. De laatste jaren is er een hoop gezeikt over Lange Frans. Privé en professioneel heeft hij veel meegemaakt. Daar heeft hij van geleerd, hij is de dertig voorbij en met twee kids aan zijn zij blijft hij gewoon zichzelf. Dat hij nog altijd pakkende en actuele raps kan schrijven blijkt niet alleen elke vrijdag bij Giel Beelen tijdens de week in rap en roer. ´Nieuwe Dag´ zit vol lyrics over de alledaagse dingen van mensen. Geen Jeroen van der Boom maar in Michael Bryan staat er deze tour een betere vervanger. Zwarte Sjaak en Samira leveren ook regelmatig zuivere vocale bijdragen. Zij neemt de taak van Trijntje Oosterhuis over tijdens ´Bloedgabbers´, de titelsong van de film de Heineken Ontvoering. 

Met een ijzersterke band krijgen we maar liefst 21 songs gepresenteerd. Oude hits zoals ´Moppie´, ´Mee Naar Diemen Zuid´ en ´Het Land Van´ worden afgewisseld met nieuwe hits ´Zing Voor Me´, ´Nieuwe Dag´ en ´Nergens Goed Voor´. De hit van het moment is eigenlijk een cover van De Dijk maar net als ´Wolken´ (Flinke Namen) en ´Why Tell Me Why´ (Anita Meyer) zijn ze in een nieuw jasje gestoken. Er is veel humor en plezier op het podium. De pubers in het publiek blijven raar kijken alsof ze gangsta rap verwachten. ´Gedoogbeleid´ valt dan wel in hun straatje aangezien het een ode is aan de wietplant. “Hebben jullie al een wietpas?”: vraagt Lange Frans. De track ´Wolken´ volgt erna, het is misschien van Flinke Namen (Frans doet mee op de remix) de teksten passen perfect bij het vorige nummer. 

Na het spacen is er even tijd voor serieuze lyrics met een drietal nummers van het nieuwe album. ´Interne Zaken´ is geschreven voor een vriend in problemen die inmiddels overleden is, zijn eerlijkste nummer to date heet ´Alles´ terwijl ´Hallo´ gericht is aan zijn twee kinderen. Het bevalt het publiek prima, iedereen zwaait er lustig op los. Tijd voor een liedje aan de dames getiteld ´Alle Vrouwen´, de mannen krijgen het sarcastische ´Beloofd is Beloofd´. De handjes blijven in de lucht gaan, zeker wanneer de hit ´Zing een Liedje´ wordt gestart. Iedereen zingt mee met de treffende teksten. Naast het losse gitaarspel komen er ook regelmatig catchy baslijnen voorbij en het spel van pianist Choco Lips ligt lekker in het gehoor. 

We zijn inmiddels over de helft van de set en de interactie tussen band, publiek en Lange Frans loopt als een tierelier. Frans maakt tussendoor freestylend een rondje door de zaal. Hij neemt de tijd om iedereen op het podium voor te stellen. Men is duidelijk aan het genieten. Een EK nummertje lijkt op zijn plek, er zijn honderden van deze songs maar ´Opslag Oranje´ is de allerbeste aldus Frans. De Kroepoekfabriek gaat op z`n Hollands verder arm in arm. Frans heeft de aandacht van iedereen en gooit het serieuze ´Kamervragen´ de zaal in. Nog altijd actueel ook al zijn er wat teksten aangepast. Live klinkt het me dreigende piano en onheilspellend bassloopje hoe dan ook heftig. Het wordt later, tijd om even vunzig te doen met nieuwe songs als het hangende ´Diep´ en stamper ´Bawler´, Lil´Kleine en Young Kermit feesten gezellig mee. 

Guilty pleasure ´Why Tell Me Why´ valt door iedereen te pruimen. Het nummer is in een reggae jasje gestoken met eigen teksten over het opgroeien. De song sluit goed aan bij de grootste hit van Lange Frans en Baas B; ´Het Land van´ dat als voorlaatste gespeeld word. Afsluiten gebeurt uiteraard in feeststemming met ´22 Baco´. Met een vrolijk dansje en meezingrefrein krijgen we een passend slot van een geweldige avond. Lange Frans heeft het nog altijd. Al is hij op de commerciële tour en houdt hij zich bezig met andere dingen naast het rappen. Hij blijft één van de toonaangevende rappers met een stapel hits achter zijn naam. In zijn huidige vorm met een strakke begeleidingsband en nieuwe nummers straalt het plezier van Frans´gezicht.