Door de draaideur met Katzenjammer

Noorse dames zetten de Schouwburg op zijn kop

Tekst: Francis Pronk Foto's: Wim Barzilay ,

Katzenjammer was een aantal jaar terug ook in Rotterdam, in de kleine zaal van Watt. De dames waren toen nog onbekend, maar wisten een knallende show neer te zetten. Het komt zelden voor dat een band bij de eerste keer zó overtuigd. Inmiddels hebben ze meer mensen overtuigd en staan ze in de Rotterdamse Schouwburg! Zullen zij alweer de show stelen?

Voor het optreden begint wordt er enthousiast geklapt door het publiek. Ze worden ongeduldig en hebben lang genoeg gewacht. Het heeft schijnbaar geholpen, want vlak erna komen de dames het podium op. Ze beginnen vol enthousiasme gypsy-achtige muziek te creëren. Helaas komt het nog niet krachtig over, het lijkt alsof het geluid te zacht staat.
De set begint ietwat stroef vanavond. Het is leuk om deze multi instrumentalisten bezig te zien. Van de balalalaika naar de keys en van het drumstel naar de banjo, niets is hen te veel. De juiste verwoording hiervoor is het draaideur effect. Het kleine, blonde, engelachtige meisje heeft een stem die in ‘I Will Dance (When I Walk Away)’ neigt naar country. Het publiek verandert in een stel hippies en hupst vrolijk mee op dit liedje. Er wordt gevraagd of het publiek het eerste album ‘Le Pop’ kent. Er klinkt gejuich en het publiek moet natuurlijk wel bewijzen dat ze het écht kennen. Ze worden uitgedaagd om het refrein van ‘To The Sea’ te zingen en de gehele Schouwbrug zingt luidkeels het refrein. Mooi om te zien dat deze band enorm populair is geworden.
Naast het feestgedruis kent de band ook intieme liedjes. Twee dames nemen samen plaats achter de piano en zingen het ingetogen ‘Lady Marlene’. De zaal is werkelijk muisstil. ‘Mother Superior’ is daarentegen een ‘meelal’-nummer. Bier gaat de lucht in en er wordt van links naar rechts gewiegd. Dit zou zo eens een modern zeemanslied kunnen worden. Katzenjammer is van alle markten thuis, ook van covers. ‘Land Of Confusion’ staat al een aantal jaar in de set en de Katzenjammer versie valt ook vandaag weer flink in de smaak.
De bandleden hebben constant een grote glimlach op hun gezicht en genieten. Het publiek danst en brult mee. Katzenjammer weet het publiek gemakkelijk hun vingers te vinden met hun Nederlandse quotes (Zo komt ‘Schipper Mag Ik Overvaren?’ voorbij) en humoristische anekdotes. Wanneer de trompet tevoorschijn komt weet iedereen hoe laat het is: de mensen veranderden in een stel losgeslagen dieren. Geen katten, dat is jammer. ‘A Bar In Amsterdam’ wordt ingezet en dit nummer is absoluut het ‘Bohemian Rhapsody’ van Katzenjammer. Katzenjammer flikt het weer. Zelden een band meegemaakt die de boel zo op zijn kop kan zetten. Het begin ging stroef, maar toen het eenmaal los ging, ging het ook écht los.