Half Way Station tourt door Denemarken

Band brengt verslag uit

Redactie 3voor12 Zuid-Holland ,

De komende dagen is de Rotterdamse band Half Way Station aan het touren door Denemarken. Van deze trip brengen ze een verslag uit wat bij via onze site te lezen is.

25 mei, Jelling Musikfestival

Het Jelling festival is het op 3 na grootste festival van Denemarken en maakte echt indruk toen we het terrein opreden met de tourbus. Een huge ass podium (programmering oa Manic Street Preachers, Ozzy Osbourne en de grootste Deense helden in de Marco Borsato categorie). Verder waren er nog een stuk of 2 andere grote tenten waarvan in een van de twee de BOHO-dancer’s geprogrammeerd stonden. En dan was en nog een “klein” podium waar wij dan weer stonden. Klein is relatief hier. Het was immers het grootste podium van ons tourtje en het zag en dan ook prima uit. Schijn bedriegt zeggen ze wel eens, en dat was in dit geval ook echt zo. Vanwege afwijkende stekkers en stopcontacten hebben de Denen de neiging om hun electriciteit niet te aarden. Dat betekent dat bij alle gigs de microfoons, versterkers, en gitaren onder een soort spanning stonden. Bij het opbouwen kregen we een paar rake tikken!

Het leek wel of niks werkte: de effectpedalen verzaakten, de gitaaramp viel uit, de piano had een vastzittende toets en feedback galore. Eigenlijk het enige dat lekker klonk was de viool van Jaap. We konden er wel om lachen, en in plaats van de intensiteit van onze muziek op te zoeken maakten we er maar een beetje een pleziertocht van. Het was dan ook heerlijk weer en er liepen hordes blonde schonen met hotpants voor het podium.

Qua organisatie en sfeer kunnen de meeste Nederlandse festivals nog wel wat leren van Jelling. Man, wat zat alles hier lekker in elkaar. De catering was per-fect. Biefstukken zoveel je wilt, lamsbouten, een fijne tapperij, en dat alles in een alleszins idyllisch landschap. We zaten echt te genieten. Het enige wat we misplaatst vonden tijdens het eten was de muziek van een of andere slechte coverband op het hoofdpodium. “Het zal wel”, dachten we. Totdat Status Quo de eettent binnen kwam wandelen na dat optreden...

Na het optreden van de BOHO’s, gingen we lekker hangen in de loungy backstage-area’s. Kampvuurtjes, koelkasten, en veel lekkers te snaaien. We belandden bij een optreden van “Asbjørn”. Een superstrakke electronische live-band met een gay zanger die helemaal los gaan op het podium!

Dit was de laatste optreeddag voor ons. Morgen en overmorgen hangen we nog een beetje rond in de hoofdstad, en zullen nog proberen en akoestisch optredentje te geven. Daarvoor gaan we proberen een washtub-bass (een bas, gemaakt van een stok, een emmer en een touwtje) in elkaar te bouwen. Mocht het lukken dan horen jullie het. Als niet, dan tot ons volgende tourtje! We gaan dit jaar nog naar Oerol, Italie, en als het goed is nog naar Duitsand. Wordt vervolgd dus!!!

 

24 mei 2012
Idealbar, Kopenhagen

 

Yeah! Dag 2! Na wat korte uurtjes slapen, werden we redelijk fit wakker. Het is fantastisch lekker weer, dus na wat koffie pakken we de bus en gaan wat rondzwerven inKopenhagen. Geplande excursies doen we niet echt aan; we kopen wat eten en genieten in het zonnetje aan het water van onze trip.

Voor je het weet op zo'n dag is het al 5 uur en is het al weer tijd om je spullen pakken en naar de club te gaan. De Idealbar ziet er stoer en Scandinavisch uit daar. We concluderen dat er mensen zijn in Denemarken die echt smaak hebben, een mooie club maken en fijne muziek daaien. Er hangt een relax sfeertje. In de zaal naast ons speelt de Zweedse band KENT. Zij hebben duidelijk nog grotere geblindeerde pimptourbussen.

BOHO-dancer opent de avond, en amai, ze speelden echt heel erg goed. Het publiek is muisstil en slokt de muziek aandachtig en gulzig op. Ook wij zijn heel erg onder de indruk. Het is niet voor niets dat deze band hard bezig is om Europa in te gaan (We hoorden dat ze bezig zijn om weer naar Nederland te komen, er staat al een show in De Effenaar gepland). We ontmoetten wat vrouwmensen die speciaal uit Zweden waren gekomen om te luisteren! Ook was er een jongen van de Delfste klezmerband l'Chaim, bleek viavia gehoord te hebben dat we in de stad waren.

Ons optreden ging heerlijk. Soms hebt je van die momenten dat je echt kan vliegen op je instrument en heb je het gevoel dat alles vanzelf gaat. Iedereen van ons ging volle bak. Distortions en overdives een tikkie meer open en de MOOG-synthesizer dreef de sub-speakers tot bijna over de kop...

Morgen Jelling-festival!

23 mei 2012
Headquarters, Aarhus


Anderhalf jaar geleden zijn wij bevriend geraakt met de Deense band “BOHO-dancer”. Hun drummer Asker studeerde een tijdje op de Codarts en speelde een handvol optredens met ons mee. Het gaat behoorlijk goed met ze hier in Denemarken, ze krijgen behoorlijk wat airplay, spelen op toffe festivals en bouwen aan meer. We haalden ze naar Rotterdam voor een minitourtje. Het toeval wil dat onze beide bands op praktisch dezelfde instrumenten spelen en het dus supersimpel is om samen concertjes te geven. We spelen zelfs op dezelfde basgitaar (allebei zo’n beatles Hoffner) en gitaarpedaaltjes (zo’n Space Echo geval). Zij zijn wel nog wat zweveriger dan wij. Tikje Joni Mitchell, tikje Bjork, tikje postrock.

We werden door Ida en Simun van Boho van Boho opgehaald van het vliegveld Copenhagen in een vette dikke pimpbus. Denk: zwarte huge ass Jay-Z style met geblindeerde ramen en zachte zetels. Dat hadden we ook wel nodig ook. We moesten namelijk nog drieeneenhalf uur karren naar Aarhus. Precies dezelfde snelweg die we in een minuutje of 15 met het vliegtuig hadden gevolgd richting Copenhagen moesten we nu, maar dan in tegengestelde richting, weer terug...

In Headquarters had Asker de set al zo goed als opgebouwd. Veel meer dan inprikken en even een beetje wennen aan de instrumenten was alles wat we hoefden te doen. Het podium was wat klein, maar stond in een mooie ruime bar, met een soort van kringloopwinkel-achtig interieur. Oude oma-radio’s, wat Deense designmeubeltjes, schemerlampen en dat werk.

BOHO opende de avond voor ons. Het werd drukker in het zaaltje. Het publiek bestond vooral uit een soort van zeer beschaafde hipsterkids. En ze luisterden aandachtig en in stilte. Ook toen wij begonnen aan onze set. Dat stille zijn wij in Rotterdam niet zo heel erg gewend. Wij kunnen met onze vijf man sterke band best een dik tapijt geluid bij elkaar beuken, maar nu konden we ook sommige stukken heel intens maken. We speelden lekker, de viool was soothing, de drones spooky en de gitaar gruizig. Na het optreden dropen we bezweet van het podium af, ons afvragend waar we zouden gaan slapen. Het antwoord was shocking. We moesten diep in de nacht die helse rit nog terug naar Copenhagen.....

Oja, onze LP is 130 kronen en de CD is 80 kronen. Een tourposter is 20 kronen. Hoeveel kronen de tasjes kosten weten we nog niet.