Cd-recensie: Organisms - ‘Rainbow Black + White’

Haags/Rotterdamse band levert een album met tien onvervalste rocknummers af

Linda Wimmenhove ,

De Haags/Rotterdamse band Organisms heeft met ‘Rainbow Black + White’ het eerste volledige album afgeleverd. Door 3voor12 NL is de band uitgeroepen tot Hollandse Nieuwe, maar helemaal nieuw is Organisms natuurlijk niet.

Organisms heeft al een flinke live reputatie en op de ‘Hot Hands EP’ was al te horen waar de band toe in staat is. Met bandleden die afkomstig zijn uit Spider Rico, Feverdream, Incense, The Solo Men Only, Low Point Drains en Fine China Superbone is er in ieder geval genoeg rock ‘n’ roll aanwezig om een stevig album af te leveren. Bij openingsnummer ‘Believer’ blijkt meteen dat dit is gelukt. Deze song komt meteen goed binnen bij de luisteraar en is één van de beste nummers van het album. Het is gejaagd, hard, maar tegelijkertijd melodieus en pakkend.

Ook de rest van het album is opvallend melodieus. Dit komt onder meer door het gebruik van een (Farfisa) orgel, dat wordt bespeeld door Mau Pinna (The Deaf) en op het album steeds terug komt. Op ‘Rainbow Black + White’ volgt de ene uptempo rocksong de andere op. Hierdoor wordt de luisteraar weinig rust gegund. Door de opbouw van de nummers, er wordt volop gebruik gemaakt van tempowisselingen, is dit niet storend. Sterker nog, bij het beluisteren van het album is stilzitten geen optie.

De rauwe stem van zanger Lennard Kruithof past goed bij de muziek die Organisms maakt. Deze punk/garagerock met de nodige noise verdient een zanger die er vol in durft te gaan. De band is zo brutaal geweest om Alex Newport (de voor een Grammy genomineerde producer die onder andere werkte met Death Cab For Cutie, At The Drive-In, The Melvins, The Locust en The Mars Volta) te vragen om het album te mixen. Deze zei ja en heeft het album afgemixt. Het resultaat mag er zijn. ‘Rainbow Black + White’ is een album met internationale allure. Organisms zet Zuid-Holland weer iets steviger op de rock ‘n roll kaart.

'Rainbow Black + White' wordt aanstaande zaterdag 3 maart gepresenteerd in de 330live in Den Haag. De avond begint om 21.00 uur en de entree is 5 euro. Behalve Organisms treden ook Neon Rainbows en Traumahelikopter op.