Stream Of Passion en Nemesea: gitaargeweld en engelenzang in Bibelot

“Nederlandse symfonische metal met de potentie om het ver te schoppen”

Tekst: Stefan Groenheide Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Liefhebbers van harde gitaren, prachtige keyboardpartijen en vrouwen die zingen als engelen zijn vanavond aan het goede adres in Bibelot. Nederlandse metalformaties Stream Of Passion en Nemesea zijn afgereisd naar Dordrecht om het publiek te trakteren op een dosis symfonische metal van formaat.

Het Groningse Nemesea mag de zaal van Bibelot in driekwartier klaarstomen voordat Stream Of Passion het podium betreedt. Nemesea is de eerste band die via SellaBand $50.000 bij elkaar wist te krijgen om een CD op te nemen. SellaBand is een website waar fans geld kunnen investeren in beginnende bands om onder andere optredens en studiotijd te financieren. Een aantal maanden geleden kwamen via Napalm Records alweer het derde album ‘The Quiet Resistance’ uit.
 
Als het eerste nummer ‘Caught In The Middle’ door de zaal knalt zit de sfeer er gelijk goed in, om vervolgens direct door te knallen naar de eerste single ‘Afterlife’ van het laatste album. Manda Ophuis probeert het publiek vanaf minuut één bij de show te betrekken en dit lukt heel aardig. Uiteraard komen ook nummers van eerdere albums ‘Mana’ en ‘In Control’ voorbij (o.a. No More en Angel In The Dark). Hierbij wordt duidelijk dat de nummers van ‘The Quiet Resistance’ veel meer gemaakt zijn voor de stem van Manda, want bij het oude werk komen sommige uithalen te geforceerd over, terwijl dit bij nieuwe nummers als ‘Release Me’ en het krachtige ‘Stay With Me’ niet het geval is. De band speelt voor de rest een prima en gevarieerde set en komt zelfs terug voor een toegift in de vorm van ‘In Control’. Tussendoor wordt er nog ‘Lang Zal Hij Leven’ gezongen, want drummer Frank van der Star blijkt vandaag jarig te zijn.
 
Stream Of Passion is in 2005 ontstaan als project van de Mexicaanse zangeres Marcela Bovio en het Nederlandse metal meesterbrein Arjen Lucassen. In 2007 hadden huidige leden Marcela Bovio en bassist Johan Van Stratum het gevoel dat er meer in de band zat dan zomaar een project en besloten samen door te gaan. De rest is geschiedenis, want in de zomer van 2011 kwam het derde studioalbum ‘Darker Days’ uit.
 
Vanaf het eerste nummer ‘Lost’ is duidelijk dat bassist Van Stratum over genoeg energie beschikt om de zaal in één klap wakker te schudden. Je zou bijna denken dat hij het lang verloren broertje van Red Hot Chili Peppers bassist Flea is, want met die energie vliegt, springt en rent hij over het podium. Ook de Mexicaanse zangeres Marcela Bovio laat direct van zich horen, want ze mag dan klein van formaat zijn, maar haar grootse en zuivere stem drukt een dikke stempel op de sound van Stream Of Passion.
 
De set gaat door met het prachtige ‘Passion’ afkomstig van het debuut album ‘Embrace The Storm’, waar Marcela nogmaals haar zangkwaliteiten laat horen. Aangezien de roodharige zangeres afkomstig is uit het Spaanstalige Midden-Amerika wordt in sommige nummers het Engels ingeruild voor haar moedertaal wat de nummers een interessante Latin-vibe meegeeft.
 
De band wandelt met een lekker tempo door de set en geeft Marcela genoeg mogelijkheden om met het publiek te praten. Het geluid staat voor het mooie te hard in Bibelot en vormt vooral bij de nummers van ‘Darker Days’ een probleem. Deze nummers zijn opgebouwd uit zware gitaarriffs, waardoor de zaal gevuld wordt door een muur van gitaargeweld. De keyboard- en zangpartijen worden hierdoor naar de tweede rang verplaats, terwijl hier toch de kracht van de band in schuilt.
 
Tegen het einde van de set zegt Bovio dat ze een nieuwe speeltje heeft meegenomen naar Bibelot. Ze doelt op de knalrode elektrische viool die al vanaf het begin van het optreden op haar staat te wachten. De viool is zeker een toevoeging aan het geluid van Stream Of Passion alleen jammer dat hij in de daaropvolgende nummers maar weinig aanbod komt. Na ‘Haunted’ verlaat het zestal het podium om even later terug te keren voor een toegift. De toegift bestaat uit een prachtige cover van Radiohead’s ‘Street Spirit’ en avond wordt afgesloten met (ook al doet de titel anders vermoeden) ‘This Endless Night’. De band verlaat het podium met een diepe buiging na een degelijk optreden in Bibelot.