Misery Kids scheurt Roodkapje in stukken

Hoogspanning #1 met gratis zonnebril en een biobiertje

Tekst: Joris Telgen, Foto's: Dennis Wisse ,

Vanavond is de eerste editie van ‘Hoogspanning’ in Roodkapje. De avond wordt georganiseerd door Stopcontact. Er spelen drie Rotterdamse bands die allemaal een popacademie achtergrond hebben. Er worden gratis zwarte zonnebrillen uitgedeeld bij de deur en bij de bar wordt biologisch bier geschonken. Er is speciaal voor de avond een cocktail gemixt met de naam ‘stroomstootje’. De ingrediënten zijn geheim maar er zit in ieder geval wodka in. De shotjes worden verkocht voor € 1,70.

De eerste act van de avond is Waardeloos. De gitarist en bassist hebben een soort tijgerpak aan. De teksten zijn in het Nederlands en het is één grote bak herrie. ‘We oefenen nooit’, vertelt de zanger. De nummers hebben namen als ‘Ik heb geen fiets’, ‘Achterlijk’ en ‘BH’. Ze duren ongeveer anderhalve minuut per stuk. Daarna wordt er iemand uit het publiek gehaald om basgitaar te spelen. Er wordt een afgeragde versie van ‘House of the Rising Sun’ ten gehore gebracht. Niet om aan te horen. Verder is de band lekker snel en ranzig. Het optreden is spontaan en vermakelijk en ze zijn een prima opener van de avond.

De tweede band heet My Worst Case Scenario. Het eerste nummer is cover van Eminem, ‘Lose Yourself’. Het is een originele keus voor een rockband. De rest van de set bestaat voornamelijk uit numetal-achtige nummers. De drummer is Victor Brandt van The Death Letters. Typisch voor de stijl muziek worden harde en zachte stukken afgewisseld. De zanger kan een behoorlijke gruntstrot opzetten. Ook de sologitarist laat zien wat hij waard is en speelt virtuoze solo’s. Ze spelen een redelijke set maar zijn toch wat weinig verrassend. Het is wel strak en groeipotentie is zichtbaar.
 
De afsluiter van de avond is Misery Kids. Waar de eerdere bands nog wat jong en onervaren overkomen is bij deze band meteen de ervaring zichtbaar. Ze staan breed en zelfverzekerd op het podium. Het eerste nummer knalt meteen. Het geluid is dik en rockt als een tierelier. De gitarist maakt een waanzinnige indruk met zijn woeste gitaargeluid. Hij speelt gitaarsolo’s met enorme feedback en vervorming. Ook zitten zijn overige gitaarpartijen ingenieus in elkaar. De bas en drums klinken solide en alles bij elkaar zetten ze een ijzersterke sound neer. Ze spelen een mix van new wave, hardcore en rock met een grotesque ondertoon. Soms gevoelig maar vooral vaak keihard. Het is moeilijk om de Misery Kids in een hokje te plaatsen omdat ze heel sterk een eigen stijl en geluid hebben ontwikkeld.
 
Als eerbetoon aan het thema van de avond heeft de band een cover ingestudeerd. Het is ‘Danger! High Voltage’ van Electric Six. De band speelt het briljant. Vooral de gitaarsolo is om je vingers bij af te likken. Het publiek vind het prachtig.
 
Ook de bandleden hebben het zichtbaar naar hun zin en lachen eigenlijk het hele optreden door. Het laatste nummer is ‘Killer For A Day’, van de Twisted Nerve EP. Het is de bekendste song van de band. Als ze klaar zijn juicht de zaal. De Misery Kids zijn uniek, bij vlagen geniaal en hebben een heerlijke brute sound. De reactie van het publiek zegt eigenlijk genoeg: ‘Meer! Meer!’.