La Boutique Fantastique brengt variatie in Bibelot

Deze band is duidelijk klaar voor de grote festivals!

Tekst: Jasper van Dorp, Foto's: Amber Zwartbol ,

Een doordeweekse dag in Bibelot, Dordrecht. Buiten is het guur en nat, binnen veramelt zich een groep muziekliefhebbers om op te warmen bij de klanken van La Boutique Fantastique. Maar voor het zover is wordt het publiek nog getrakteerd op een optreden van het voorprogramma: Red Limo String Quartet. Dit strijkkwartet balanceert knap op de grens tussen pop en klassiek. De setting is uiteraard klassiek, maar vooral dankzij het groovy spel van cellist Jonas Pap werkt de muziek prima in een zaal als Bibelot. Het kwartet sluit af met een spetterende cover van Roxenne. Dit smaakt naar meer!

De bezetting van La Boutique Fantastique is een stuk groter dan die van Red Limo String Quartet. Met maar liefst elf man sterk staat de band op het podium. Strijkers, blazers, een gitarist, bassist, cellist, drummer en percussionist; alle ingrediënten voor een gevarieerde set zijn aanwezig.

En gevarieerd is de muziek van La Boutique Fantastique zeker. De band bracht haar titelloze debuutalbum uit op het Kytopia label van Kyteman en mixt klezmer, zigeunermuziek, hiphop, chansons en diverse andere stijlen tot één geheel. Zoiets lukt eigenlijk alleen maar met de juiste kapitein(s) op het schip en in dit geval zijn dat cellist Maurits Goossens en toetsenist Tijmen Bergman. Samen schrijven zij de songs van dit collectief. Dansbare songs, waarin de klanken worden voortgestuurd door creatieve hiphop-grooves. Maar ook spannende, rustige songs, waarin de blazers op subtiele wijze een mysterieuze sfeer neerzetten.

Dankzij het decor op het podium, dat de sfeer van een authentiek Frans barretje uitstraalt, word je als kijker de muziek ingetrokken en vergeet je even alles om je heen. Daarnaast stralen de muzikanten één en al spelplezier uit. Hier en daar vallen nog wat schoonheidsfoutjes te bespeuren, met name in rustige stukken, maar zodra de - overigens briljante - drummer Jornt Jan Bras weer invalt staat het geheel weer als een huis. Dat maakt dat je als bezoeker weer bruut wordt wakkergeschud als de laatste noten zijn uitgestorven en het concert afgelopen blijkt te zijn. Het moet raar lopen, wil deze band niet op enkele grote zomerfestivals staan!