Anneke van Giersbergen laat Kroepoekfabriek genieten van haar prachtige stem

“Alle nummers van ‘Everything Is Changing’ komen vanavond aan bod”

Tekst: Stefan Groenheide Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Na dertien jaar het boegbeeld van The Gathering te zijn geweest besloot Anneke van Giersbergen om het heft in eigen handen te nemen en ging ze in 2007 solo verder. Vorig jaar gooide Anneke nog hoge ogen bij ‘De Wereld Draait Door Recordings’ met de cover van U2’s ‘All I Want Is You’. In 2012 kwam haar nieuwste solo album uit getiteld ‘Everything Is Changing’, welke door zowel nationale als internationale pers met positieve kritieken werd ontvangen. Vanavond mag de Brabantse blondine haar kunsten verstonen in de Vlaardingse Kroepoekfabriek.

Kroepoekfabriek wordt vanavond opgewarmd door, het door dames gedomineerde, The Jacks. Verwacht van deze dames geen Spice Girls-achtige taferelen, want ze weten donders goed hoe ze moeten rocken. Voeg daar de ervaring van Joost van Haaren (ex-Krezip) aan toe en de The Jacks zijn compleet. De band heeft nog geen twee weken gelden hun tweede EP ‘Raw and Gorgeous’ uit gebracht en de titel zegt eigenlijk al genoeg; rauwe rock met hier en daar een catchy randje. Het hese stemgeluid van zangeres Marcia Savelkoulzorgt ervoor dat de eeuwige vergelijking met Anouk nu eens niet van toepassing is.
 
De band speelt energiek. Drumster Dani van Gaalen drumt strak en gitariste Estelle Stijkel heeft genoeg ruimte om in haar solo’s haar kwaliteiten te laten gelden. Hoogtepunten uit de set zijn ‘Now Or Never’, ‘Overrated’ en de nieuwste single ‘Go!’. De Kroepoekfabriek trakteert de band na afloop dan ook op een luid applaus.
 
Na een korte ombouwpauze beklimt Anneke van Giersbergen met brede glimlach het podium van Kroepoekfabriek. Anneke en band (waar Van Haaren weer te zien is op bas) openen de set met ‘Feel Alive’, in het nummer rommelt ze nog even wat met haar oortje, want deze blijkt nog niet helemaal goed te zijn afgesteld, maar tijdens ‘My Boy’ is Anneke op volledig stoom. De afwisseling in zangpartijen met keyboard-speelster Annelies Kuijsters (ex-Krezip) komt live goed to z’n recht. Meteen wordt duidelijk dat Van Giersbergen vanavond uitstekend bij stem is, want alle uithalen zijn spatzuiver.
 
Het optreden vordert met de tweede single van het laatste album ‘Take Me Home’ waarin Anneke zelf ook een stukje gitaar speelt. Er hangt een hele intieme en ontspannen sfeer in de zaal, want Van Giersbergen speelt heel spontaan en met een grote glimlach op haar gezicht, waardoor het plezier er vanaf druipt. Ook tijdens de momenten tussen de nummers praat ze regelmatig met het publiek en dit komt alles behalve geacteerd over waardoor je bijna een soort huiskamergevoel krijgt bij het optreden.
 
Naarmate het optreden vordert wordt duidelijk dat het optreden in het teken staat van de promotie van de CD ‘Everything Is Changing’, want niet één nummer van het album wordt overgeslagen vanavond. Nummers als ‘Slow Me Down’, ‘Stay’ en ‘1000 Miles Away From You’ doen het goed live en worden dan ook met luid applaus ontvangen.
 
Blogger Ernst-Jan Pfauth is een campagne gestart om overal in Nederland mensen die door concerten heen praten te trakteren op een bierdouche. Wanneer deze regel van kracht zou worden, had Kroepoekfabriek een leuke extra omzet kunnen draaien, want vooral tijdens de prachtige ballad ‘Circles’ is het achterin de zaal behoorlijk rumoerig.
 
Gelukkig weet Anneke de aandacht weer volledig naar zich toe te trekken wanneer ze terug gaat naar haar roots. Ze speelt het nummer ‘Saturnine’ van The Gathering waarin ze laat zien dat haar geweldige stem door de jaren heen niets aan kwaliteit heeft ingeleverd.
 
Tijdens de toegift trekken Anneke, die het headbangen nog niet verleerd is, en band nog één maal alle registers open in de vorm van ‘Witnesses’ afkomstig van Annekes eerste solo album ‘Air’. Kortom een heerlijk avondje in Vlaardingen met één van Nederlands beste zangeressen in vorm!