Het 3voor12/Zuid-Holland vriendenboekje

Janneke Baken

Redactie 3voor12/Zuid-Holland ,

Het 3voor12/Zuid-Holland Vriendenboekje is een tweemaandelijkse rubriek waarin interessante, noemenswaardige, legendarische of in elk geval steentje bijdragende personen uit de Zuid-Hollandse muziekscène een vast aantal vragen zullen beantwoorden over muziek in de breedste zin van het woord. Denk aan favoriete muziekwinkels, tofste concerten ooit of leukste zaal in Zuid-Holland.

Deze maand heeft Janneke Baken in ons vriendenboekje geschreven!

Janneke is medeoprichter van 3voor12/Rotterdam en behoort hierom dus tot de wortels van 3voor12/Zuid-Holland.  Je kunt haar onder andere kennen van de punkrockband The Riplets. De Rotterdamse werkt momenteel als coördinator van de Popcentrale te Dordrecht en levert op verschillende manieren een grote bijdrage aan de muziekscene van Zuid-Holland.

Lees snel verder om te zien hoe zij onze vragen heeft beantwoord!

De tofste zaal in Zuid-Holland vind ik:
Het tofste poppodium vind ik het Paard, omdat het een grote, een kleine zaal én een café die alle drie hun eigen charme en kwaliteit hebben. De crew van het Paard vind ik ook geweldig, dat merk je niet alleen als band maar ook als bezoeker.  Natuurlijk had ik graag gezien dat Watt en Waterfront nog bestonden, maar helaas is in Rotterdam alles naar de knoppen geholpen door wanbeleid van de gemeente. Waterfront had nooit mogen fuseren... Ik ben er nog steeds verdrietig over.

De beste muziekwinkel in Zuid-Holland vind ik:
In Vlaardingen zit een te gek winkeltje Vox Humana. Lekker klein en persoonlijk. Ik breng zelf mijn spullen altijd naar Feedback en koop daar ook alles: Ze hebben er een hoop en ik ken de meeste mensen die daar werken, dus is het ook altijd gezellig.

Het leukste festival in Zuid-Holland vind ik:

Ik heb geen favoriet festival omdat ik een allesvreter ben; elk jaar ga ik naar andere festivals en het ligt ook aan de bands/acts die er spelen of ik het een succes vond of niet. 

Favoriete band(s) uit Zuid-Holland:

The Accelerators die binnenkort met een te gekke nieuwe plaat komen (heb ‘m al mogen horen!), Bombay Show Pig (niet normaal zo goed!!), The Deaf (tja…dat zijn mijn beste vrienden dus dat telt dan niet?)… Ik kan nog wel even doorgaan, laat ik het hier bij houden.

Mijn meest legendarische concert ooit (uitvoerend dan wel bezoekend) is:
Iggy Pop & The Stooges bij de opening van Watt en op Lowlands (met Iggy Pop gedanst…hij sloeg een arm om me heen...).

Mijn aller-slechtste concert ooit (uitvoerend dan wel bezoekend) is:
The Riplets op Eipop. Ik had geblowd; leek me leuk om eens uit te proberen. Ik wist de teksten niet mee en kon alleen maar dom lachen.  De band en crew hebben me toen zo op mijn flikker gegeven (terecht) dat ik het ook nooit meer heb gedaan (dat blowen voor een optreden dan).

Wat ik op muziekgebied mis in Zuid-Holland is:
Eén keer raden…. Een poppodium in Rotterdam (en het liefst een klein popcentrum zoals de Popcentrale in Dordrecht met oefenruimtes en programma)! Ik schaam me soms gewoon voor mijn eigen stad… Dat is me voorheen nooit overkomen. Soms denk ik zelfs aan verhuizen omdat ik elk weekend in den Haag zit.

Wat ik op muziekgebied écht niet kan missen in Zuid-Holland is:
Nachttreinen. Flauw he? Oke, de Popunie dan… Dat zou echt een groot verlies zijn voor beginnende bands. Als Rotterdam de Popunie ook verliest dan ga ik huilen.

Mijn leukste ervaring met 3voor12/Zuid-Holland is:
Dit vriendenboekje?

Wat ik 3voor12/Zuid-Holland toewens is:

Heel veel vrijwilligers om zo een mooi platform voor muzikanten, muziekliefhebbers en organisaties in stand te houden en verder te ontwikkelen.