Einde dreigt voor Het Kasteel in Alphen

Gemeente stopt subsidie per 1 januari 2013

Ingmar Griffioen ,

Het Kasteel in Alphen aan den Rijn wordt ernstig in haar voortbestaan bedreigd, nu wethouder Hélène Oppatja heeft besloten per 1 januari 2013 de subsidie te beëindigen. Zonder subsidie is het volgens directeur Edwin Bruins snel afgelopen met zijn poppodium: "In deze vorm wel. Wij hebben één subsidiebron en dat is de gemeente. Wij draaien vier ton omzet en krijgen 110.000 subsidie, dat kan ik niet goed maken." In april vierde het Alphense podium nog haar 30-jarig bestaan.

'Honderd producties per jaar met 1,5 FTE en negentig vrijwilligers'

De gemeente Alphen eist van Het Kasteel een accountantsverklaring, die verplicht zou zijn voor instanties die meer dan 50.000 euro subsidie krijgen. Het poppodium zou die ondanks eerdere gesprekken al vier jaar niet hebben kunnen overleggen, zo tekende Omroep West op. De gemeente betreurt dat. Vorige week woensdag kreeg Bruins in een gesprek te horen dat Het Kasteel vanaf 2013 geen subsidie meer krijgt. "Dat viel redelijk rauw op ons dak."

Volgens Bruins wil de gemeente de zwaarst mogelijke accountantsverklaring, wat voor zijn organisatie niet realistisch is. "Wij doen zo'n honderd producties per jaar met 1,5 FTE en negentig vrijwilligers. Vaak staan de deuren open en dus zegt onze accountant: 'dan kan ik niet controleren of er ook echt tachtig bezoekers zijn geweest'. Het is niet zo dat we er een bende van gemaakt hebben; hij kan wel een verklaring afgeven dat de boeken kloppen." De gemeente neemt daarmee echter geen genoegen. "Eigenlijk moet ik dranghekken bij de ingang zetten, een automatisch tapsysteem en een extra boekhouder nemen om aan de maatstaven te voldoen. Dan moet ik 1 of 2 FTE erbij hebben en moet er van alles verbouwd worden."

Professionaliseren en bezuinigen
Het Kasteel ging in 2008 al bijna failliet na een verbouwing, maar na een doorstart als stichting mocht het podium door. Bruins: "We mochten professionaliseren, maar wel voor een minimaal bedrag. Bij een podium van vergelijkbare grootte als Mezz in Breda hebben ze zeven of acht betaalde krachten." De vraag is dan ook wat Alphen voor een poppodium over heeft, nu ook deze gemeente moet bezuinigen. "Er zijn wel manieren om sneller te bezuinigen, maar dat is niet aan mij", merkt Bruins op. "Ik dacht dat de intentie was om door te gaan, maar dat ligt toch anders. Terwijl we waarschijnlijk dit jaar voor het eerst winst maken."

Voorlopig is Het Kasteel nog open, want de subsidie voor 2012 is gewoon verstrekt. Vanavond is er een bestuursvergadering en daarna wil Bruins met zijn accountant naar de gemeente. "Om uit te leggen wat er gebeurd is. Als dat niet lukt, gaan we ongetwijfeld actie voeren om raadsleden te mobiliseren. "