Thinkers Stage

Hoofdpodium Thinkers Stage denkt aan de muziekliefhebber

Redactie 3voor12 zuid-holland ,

Het hoofdpodium heet tijdens Metropolis de Thinkers Stage. Een reden hiervoor
zou kunnen zijn dat je er als ruimdenkende muziekliefhebber ruimschoots aan
je trekken komt. Dit begint met hard rock om two minutes to noon dankzij
Vanderbuyst, gaat verder via de Afrikaanse ritmes van Jungle by Night naar
(inter)nationale hip hop van F. Stokes en Kraantje Pappie om op Amerikaanse
wijze afgesloten te worden door indie rockers We Are Augustines en slot act
Other Lives. De regen zorgt regelmatig voor natuurlijke intermezzo´s maar kan
de meeste bezoekers (inclusief kinderen en honden) niet weerhouden om van de
24ste Metropolis in het Rotterdamse Zuiderpark een puike editie te maken.

Vanderbuyst

Het festival schiet om 12 uur in gang, aan Vanderbuyst om de Thinker Stage wakker te
schudden met hun jaren ´80 hard rock in de stijl van Iron Maiden, Van Halen en Thin Lizzy. Met die laatste hebben ze heel wat gemeen aangezien de frontmannen van beide bands  zowel basgitaar spelen en een venijnige blik onder hun krullenbol hebben staan. Bovendien brengt Vanderbuyst een strakke cover van Lizzy´s ´Don´t Believe a Word´.
Het is misschien vroeg maar met een biertje gaan de vuistjes de lucht in. Oprichter Willem Verbuyst schudt zowel met als zonder shirt de ene na de andere gitaarsolo uit zijn mouw.

Waar Metallica en ´Maiden twee gitaren gebruiken, heeft deze band genoeg aan één shredder. Alle bekende hard rock poses komen voorbij en het publiek doet lekker mee.
Tracks als´Tiger´, ´Stealing Your Thunder´ en ´Tracie Lords´ klinken zoals de vintage pornoster: ruig, rauw en heerlijk hard. De muziek is misschien niet bijster origineel maar het  drietal speelt het met verve en doet waar ze zin in hebben. Het publiek, inmiddels in grote getale aan het headbangen, geniet en dat is het belangrijkste. Tekst: Lodewijk Hoebens.

Jungle By Night

Jungle by Night is een ensemble van negen heren uit Amsterdam die een instrumentale combinatie van funk, soul, jazz en afro-beat ten gehore brengen.
Dat deze jongens nog zeer jong zijn heeft geen nadelig invloed op het succes wat de groep het afgelopen jaar heeft doorgemaakt, hun debuut cd werd goed ontvangen en ze stonden in 2011 op menig festival waaronder Mundial, North Sea Jazz en Lowlands en dan vandaag heeft  Metropolis ze te pakken. De metal-heads hebben de Thinkers stage inmiddels weer verlaten om plaats te maken voor een kleuriger publiek wat spontaan begint te dansen als de klanken van jungle by night de weide raken. Met een mix van blazers, gitaar, bas, toetsen en diverse percussie wanen we ons in tropische oorden. Helaas verstoort het Nederlandse wisselvallige weer onze dagdroom. Tekst: Sandra Grootenboer
 

We Are Augustines

Oke, eigenlijk hadden de Amerikanen van We Are Augustines het niet beter kunnen treffen. De band rond zanger/gitarist Billy McCharthy betreed het hoofdpodium en de zon begint vrijwel direct te schijnen, nadat zo’n kwartier geleden werkelijk de hemel naar benedenis gevallen. Is dat toeval? Hoogstwaarschijnlijk wel. De gehele setting doet je het eerste half uur vergeten dat wat de heren brengen eigenlijk nogal clichématige pop-rock is. Het werkt op dit soort momenten eigenlijk wel als een warme deken, maar nadat het trucje is doorgedrongen…mag allemaal wel wat minder. Met het enthousiasme van de formatie verdient het optreden zeker nog wel een pluim en hier en daar doet de stem van McCarthy zelfs een beetje denken aan The Boss, maar daarmee valt niet te verbloemen dat de band bij grotere en leukere broers als Tribes en de oude Kings of Leon, eigenlijk in het niet valt. De band heeft zeker nummers met potentie zoals bijvoorbeeld “Book of James” en “Chapel Song”, afkomstig van het album Rise Ye Sunken Ships. Maar live blijken ook dit geen echte hoogtepunten. We zijn het meest geweldige publiek dat de band ooit heeft mogen vermaken, wordt ons hartstochtig toegeschreeuwd. Nou vooruit dan maar: drie moddervette Amerikaanse Hoeratjes voor onszelf en tot de volgende keer. Tekst: Alex de Bruijn

Other Lives

De afsluiters van de Thinkers stage zijn het uit Oklahoma afkomstige gezelschap Other
Lives. De band liep niet alleen vertraging op dankzij de regen maar heeft eerst nog een
optreden gegeven op Rock Werchter. Vanwege een vracht aan instrumenten (trompet, viool, harmonium, xylofoon, pauk) duurt de opbouw eveneens vrij lang. Met veel publiek en een lading fotografen mogen we toch iets bijzonders verwachten. Uiteraard verzorgt het vijftal ook gewoon hun gitaar, keys, bass en drums en krijgen we sfeervolle liedjes die klinken als een mix van Arcade Fire, Fleet Foxes en Mumford and Sons.

Het is geen knallende afsluiter, de combinatie van wind en rookmachine zorgt echter wel
voor een mysterieus geheel. Other Lives maakt vooral mooie luistermuziek met ingetogen
teksten die door de samenzang extra beklijven. Tijdens elke song valt er weer iets anders te beleven dankzij de wijde variatie aan instrumenten. Liedjes zoals het toepasselijke ´Weather´, de single ´For 12´ en afsluiter ´Dustbowl III´ krijgen een soort filmisch karakter mee door de uitgesponnen melodieën. Het grote publiek geniet en verlaat na afloop onder de stralende zon goed gemutst Metropolis. Op naar het 25ste jubileum jaar. Tekst: Lodewijk Hoebens