NoizBoiz brengt 'Georganiseerde Chaos' naar Perron

Cd-releaseparty met D.Lipps, Skinto, Zwart Licht, Boef en de Gelogeerde Aap

Tekst: Joris Telgen Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Naast clubavonden is er in Perron ook steeds meer plaats voor live muziek. De grote zaal is recent onder handen genomen. Er is een zogenaamd ‘akoestisch schuim’ op de muren en plafonds geplaatst om de akoestiek van de zaal te verbeteren en daarnaast is gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de muren een likje verf te geven. Het geheel ziet er goed uit.

Vanavond is de releaseparty van ‘Georganiseerde Chaos’, de derde plaat, van NoizBoiz op de locatie. Daarbij zijn er een aantal mooie namen op het affiche gezet om dit te komen vieren. D.Lipps, Skinto, Zwart Licht, Boef en de Gelogeerde Aap en NoizBoiz zelf. Na de live acts komen er nog een reeks dubstep DJs, verzorgt door Blendits.

 
NoizBoiz en de andere live acts van de avond vallen onder het grime genre. Deze stijl is begin van deze eeuw groot geworden in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt een brug geslagen tussen drum ’n base/dubstep en rap. Kenmerkend is de zware bas, drum ’n base kicks, dubstep beats, harde teksten en een duistere vibe. In Nederland is deze stijl ook populair, het woord NLgrime wordt genoemd.
 
Eerste act van de avond is D.Lipps. Het eerste wat opvalt is dat het goede geluid in de zaal. Dit komt vooral door de twee monsterlijke basboxen, links en rechts van het podium. Ze draaien een korte set met voornamelijk hip hop tracks. Het publiek laat merken dat het er zin in heeft. D.Lipps hitst de zaal op en de sfeer wordt gezet.
 
Daarna komt Boef en de Gelogeerde Aap het podium op. Ze komen uit Tilburg compleet met zachte G. Gelogeerde Aap is een hele brute rapper met slimme teksten en een hele lekkere flow. Hij gooit zijn lines er zonder moeite uit en ze komen allemaal aan. Ook Boef rapt af en toe mee van achter zijn draaitafels, wat een leuk detail is. Hij lijkt iets verlegen wat totaal niet nodig is want zijn producties zijn keihard. Ze sluiten af met ‘Echte Helden’, heel Perron springt.

Als derde is de microfoon voor Skinto. Deze goedlachse dread springt het hele podium over. Het enthousiasme van publiek en artiesten is vanavond groot en ze lijken elkaar alleen maar verder aan te steken. Er ontstaan pits en de Gelogeerde Aap was eerder al de eerste die met microfoon en al het publiek in sprong om een rondje te crowdsurfen.
 
Na Skinto komt Zwart Licht. Deze formatie bestaat uit MC Akwasi, MC Leeroy en producer Hayzee. Ze wisselen grime met hip hop af en ze staan met heel veel zelfvertrouwen op het podium. Akwasi en Leeroy rappen snel of rustig maar altijd strak. Zwart Licht levert kwaliteit. Er is respect voor het publiek ‘jullie zijn stiff’. Ze eindigen met ‘XXX op je momma’ waarvoor onder andere Skinto weer het podium op komt. De hele zaak zingt mee: ‘Rotterdam drie kruisjes op je momma!’

Na D-Lipps, Boef en de Gelogeerde Aap, Skinto en Zwart Licht hoeven de NoizBoiz het alleen nog maar af te maken. NoizBoiz bestaat uit producer Mucky, MC XL en hypeman Don de Baron. Ze openen met ‘Volg’ van het nieuwe album. Dit nummer begint met XL met een octaafeffect op zijn microfoon waardoor zijn stem onnatuurlijk laag klinkt. Het werkt live erg tof. Er worden nummers van alle albums gebracht, ‘0.10’, ‘Zware Bassen, Zware Beats’ en vooral heel veel nummers van de nieuwe plaat ‘Georganiseerde Chaos’. Het publiek gaat volledig uit zijn dak, de gehele zaal van achter naar voren springt, schreeuwt, zingt en gaat los. Door al dit geweld dreigt het podium omver geschoven te worden. Het optreden wordt op een gegeven moment stil gelegd om de hekken naar voren te schuiven. Er worden mensen geplaatst om tegengewicht te bieden aan het de zaal. De mannen van NoizBoiz zijn zichtbaar onder de indruk van de reactie van het publiek. De avond loopt bijna een uur uit en ‘Georganiseerde Chaos’ had zich geen betere release kunnen wensen. Met de vele media-aandacht en deze succesvolle release lijkt het een goed jaar te worden voor NoizBoiz!
 
De rest van de avond is voor Blendits en het zal nog door gaan tot in de vroege uurtjes.