Interview NoizBoiz over ‘Georganiseerde Chaos’ en de albumrelease

"Als je hier vanavond bent geweest dan weet je waar het over gaat"

Interview: Joris Telgen Foto's: Marcel van Leeuwen ,

In een benedenruimte onder poppodium Perron, tussen de oude meubels en pallets met drank, in een opslagruimte, is een kleedkamer ingericht. Op de achtergrond is het dreunende geluid van de soundcheck te horen. In de kleedkamer staat een ijskast, een aantal kratten bier, twee trays energydrinks en een tafel met aantal stoelen. Aan de tafel zitten MC XL, hypeman Don de Baron en producer Mucky, de leden van NoizBoiz. Er is niet veel tijd voor het interview. Ik leg mijn opnameapparaat neer, geef die gasten een hand en schuif aan.

De nieuwe plaat ‘Georganiseerde Chaos’ is uit. Zijn jullie lang bezig geweest met het maken van de plaat?

Mucky: Een half jaartje geleden was de ruwe mix af. Daarna zijn we nog een half jaar bezig geweest met afmixen, masteren en de voorbereidingen voor de release. XL: Het opnemen zelf heeft ongeveer vier maanden geduurd.

Hoe zijn de nummers tot stand gekomen? Beginnen jullie met tracks of tekst? Schrijven jullie ter plaatse in de studio?

XL: Het verschilt. Het is eigenlijk nooit hetzelfde. Mucky zet een beat neer en dan schrijf ik direct tekst. Soms heb ik eerst tekst. Mucky: XL is een perfectionist dus daarna wordt nog er gesleuteld, dan verandert de track ook nog hier en daar.

Qua invloeden, hebben jullie dan bepaalde acts of artiesten in je hoofd bij het maken van de tracks, van zo moet het gaan klinken?

XL: Niet per se bepaalde acts of wat. Don: Een bepaalde sound, een vibe. Mucky: Ik heb bepaalde tracks en sounds die ik heel dope vind, daar pak ik bepaalde elementen uit die ik wil gebruiken. Maar niet specifiek van een bepaalde persoon of act. Don: Grime bestaat ook gewoon uit verschillende invloeden.

Over de track ‘Normaal’ van het nieuwe album, is het echt zo erg gesteld in Nederland?

Don: Het is een waar gebeurd verhaal! XL: De tweede verse van de track is echt gebeurd, niks van overdreven. Ik liep in de stad bij de intocht van Sinterklaas en een kindje wees naar mij en riep: ‘is dat zwarte piet?’, de vader antwoordde ‘ja’. Ik zei er wat van en kreeg direct een klap in mijn gezicht. Ik sloeg terug en toen ben ik opgepakt door de politie terwijl die man gewoon weg liep. Later werd duidelijk dat het nergens op sloeg en ben ik na een uur weer vrijgelaten. Daarom ben ik blij met die tekst, want het is precies zo gegaan. Sommige mensen denken misschien dat ik overdrijf maar het was echt fucked up.

En in de eerste verse gaat het over Geert Wilders.

XL: Er zijn een paar zinnen aan gewijd ja. Ik probeer er niet dramatisch mee te doen. Ik stel gewoon de vraag van wat is normaal. Ik beschrijf de georganiseerde chaos met ‘Normaal’.

Woensdag (18 januari) waren jullie te zien bij De Wereld Draait Door, was dat de eerste keer op nationale televisie?

XL: Hiervoor waren we al op Nederland 3 met de State Awards maar het was wel de eerste keer met exposure zoals dit. Het is een hectische ervaring, er gebeurt veel achter de schermen wat je niet ziet. Het ziet er op televisie veel beter uit dan dat het in het echt is. Maar het was zeker een goede ervaring.

Bij het luisteren van jullie muziek valt het me op dat Rotterdam vaak genoemd wordt, zijn jullie chauvinistisch?

Mucky: Ik kom eigenlijk uit New York, maar ben hier opgegroeid. XL: Chauvinistisch zou ik het niet noemen. We zijn Rotterdammers, dat merk je ook. We weten waar we vandaan komen. Mucky: We zijn ook geen Amsterdam haters of iets dergelijks, kijk maar naar de line-up vandaag. Don: Je kan je niet beperken tot één stad, daar is Nederland veel te klein voor. Je moet buiten je stad durven kijken natuurlijk.

Wat is jullie visie over Rotterdam als muziekstad?

XL: Vrij rauw, maar dat ligt in het verlengde van de stad zelf. Don: De attitude is rauw maar er begint wel steeds meer te komen vanuit Rotterdam, dus dat is goed. Amsterdam heeft in principe monopolie op de muziekindustrie zoals de rest van Nederland het ziet.

Ok, vandaag dus de release in Perron. Waarom hebben jullie voor deze locatie gekozen?

XL: Perron is een goede locatie. Mucky: Goed geluid. XL: We zijn gecharmeerd van de ondergrondse vibe.

Wat kunnen we vanavond verwachten?

Don: Madness! Georganiseerde chaos! XL: We hebben de Nebulon gang in the house. D-Lipps, Skinto, Zwart Licht, Boef en de Gelogeerde Aap. Mucky: Coki, één van de founders van dubstep. XL: Het kan niet fout gaan vandaag man. Mucky: Als je hier vanavond bent geweest dan weet je waar het over gaat.