LaFaro en KinKobra rocken in Bibelot

Gratis warmte voor koude avond

Tekst: Lodewijk Hoebens Foto's: Sandra Grootenboer ,

De winter is ruim een week aan de gang, tijd voor warme muziek. Donderdag stonden Kinkobra en LaFaro in Bibelot te Dordrecht. De entree was gratis maar een grote opkomst leverde het niet op. Zowel het sterke ‘voorprogramma’ van Kinkobra als hoofdact LaFaro hebben al geruime tijd hun sporen verdient.

Kinkobra mocht als winnaar van de eerste Red Bull Bedroom Jam mee op tour met Triggerfinger. Zonder twijfel een van de sterkste rockbands van de Lage Landen. Naast deze lessen on the road hebben Pascal, Kevin en Etienne uit Gorinchem dankzij de hulp van producers achter Krezip en Within Temptation hun bestaande songs in een fris jasje gestoken.  
 
Een van de belangrijkste vernieuwingen is de aanvulling van het duo Daan Boon en Juul Graute op gitaar. Daan zorgt voor de rustige en betrouwbare ritmesectie terwijl Juul als een mix van Brian May en Angus Young de gitaarpartijen uit zijn mouw schud. Het geeft vooral oude nummers zoals ‘America must love me’ en afsluiter ’29 and wasted to tha bone’ nog meer pit.
 
Andere songs zoals opener ‘I’ll die 4 thin’ en de nieuwe single ‘Little Animal’ laten een nieuwer en breder geluid horen die in het verlengde ligt van de classic sound van Live en Kane. Ondanks dat het voor de heren de eerste voorstelling is van Kinkobra 2.0 en het publiek enkel bestaat uit family and friends, zie je dat het vijftal enorm is gegroeid en zich klaar stoomt voor het festivalseizoen.
 
LaFaro heeft met Eurosonic er net een festival opzitten. Helaas heeft dit voor de heren uit Belfast niet zo goed uitgepakt. Ondanks dat ze voor een kleine 800 man hebben opgetreden staan ze in de Bibelot misschien voor 8 man. Eén van de redenen dat de jongens niet helemaal in hun goede doen zijn is de enkelbreuk van zanger Jonny Black. Hij is dan ook de energieke kracht achter de band.
 
Bijzondere reclame dus voor hun laatste album uit 2011 met de toepasselijke titel ‘Easy Meat’. De sound van de jongens is overwegend rauw en bot met lange uithalen van Dave op zijn gitaar. Af en toe hoor je stonerrock elementen terug in het verlengde van Queens of the Stone Age. De frontman zit relax op zijn stoel en tussen de nummers door praten ze over verrukkelijke boerenkool en het versieren van vrouwelijk schoon.
 
Net als Kinkobra heeft de band er een onstuimige tijd op zitten. Ze hebben voor metalheads Helmet opgetreden en werden door de legendarische Pogues gevraagd om in het voorprogramma te staan. Deze diverse invloeden zijn terug te horen in songs zoals het ruige ‘Full Tilt’ of het folky ‘the Ballad of Burnt Dave’. Afsluiter Easy Meat klinkt als Motörhead in overdrive, overkill wordt het echter niet. Een mooie vuurdoop voor de nieuweling op bass Oisin O’Doherty.
 
Eind februari komen de jongens uit Noord-Ierland nog terug voor shows in Leeuwarden en Utrecht.