Kubus en Rico laten in Bibelot zien wat ze waard zijn

Muzikale trip met veel humor en brute beats

Tekst: Josris Telgen Foto's: Sandra Grootenboer ,

Twee grote namen in de Nederlandse hip hop, Kubus en Rico, hebben de krachten gebundeld en in 2011 de plaat DMT opgenomen. DMT staat voor De Muzikale Trip, verder is het ook de naam van een verdovende drug. Kubus, vooral bekend geworden met Kubus & Bangbang, is een toonaangevende producer in de Nederlandse hip hop scene. Rico kennen we als lid van Opgezwolle. DMT kan gezien worden als Rico’s langverwachte eerste soloplaat.

Als voorprogramma is Flow & CO geboekt om de zaal op te warmen. Ze komen met veel energie het podium op en dagen het publiek uit. Ondanks dat de leden van Flow & CO er erg jong uitzien stralen ze zelfvertrouwen uit. Ze zijn druk, brutaal en praten veel. Na een aantal nummers hebben ze de zaal in beweging gekregen en verlaten ze het podium.

Na een korte pauze komt een jongen met lang haar en een wit t-shirt met daarop de tekst ‘Pokka’ het podium oplopen. De meeste mensen in de zaal hebben hem allang herkend, het is beatmeester Kubus. Hij oogt ontspannen en gaat achter zijn dj-set staan. ‘Zijn jullie hier voor ons?’ vraagt hij. Hij moet lachen en draait zijn volume open. De zaal dreunt, knalt, scheurt en komt tot leven. Dan komt Rico het podium rennen. Hij moved, flowed, rapt en gaat. Rico is absoluut één van de beste rappers in de Nederlandse taal. Hij is geen flowende rapper maar rapt als een kickboxer, met kracht en overtuiging. Het is een perfect combinatie met de geniale tracks van Kubus. De beats zijn pakkend en knallen keihard. Daarnaast zijn ze nooit conventioneel, er zit altijd iets mafs, unieks in. Kubus en Rico brengen hip hop van de hoogste plank.

Tussen de nummers door wordt er veel gelachen. Kubus en Rico voelen zich thuis op het podium. Ze maken grappen en bullshitten met het publiek. Toch zijn er ook serieuze momenten. In DMT worden onderwerpen als ziekte, geldproblemen en de dagelijkse sleur wordt niet gemeden. Het volgende nummer, ‘De Lift’ is hier een voorbeeld van.

De volgende track is ‘De Freak De Show’. Het begint met een hele rits aan samples van bekende nummers waar het woord freak genoemd wordt. Het is een enorm lekker nummer en krijgt veel reactie vanuit de zaal. Daarna is het tijd voor ‘die ontoegankelijke shit’ volgens Kubus. De track heet ‘Zeepbubbel’ en breekt inderdaad alle regels. Het is noisy en rauw maar Rico weet er raad mee. Het werkt. Kubus & Rico hebben een drang naar unieke sounds en betreden nieuw terrein. Ze hebben het zelfvertrouwen en de credibility om te experimenteren. Het nummer erna gaat over een fietsje.

Dan is het tijd voor wat ‘Kubstep’. Kubus knalt er een paar keiharde dubstep tracks doorheen. Het publiek vindt het prachtig en er ontstaat een moshpit. Rico doet de robot. Hip hop, drum ‘n base, dubstep, Electro, Kubus draait het allemaal door elkaar.

Als ik zeg: kaas antwoord, wat zeggen jullie dan?’ vraagt Rico. ‘Hamvraag!’ wordt er terug geroepen. Het is een track van Sticks, op de plaat Microphone Collossus, ook geproduceerd door Kubus. ‘Als Sticks hier was zou ik die hele plaat doen’ zegt Rico.

Op een gegeven moment wordt de muziek gestopt voor een a capella nummer. Het is een humoristisch verhaal over overspel. Hier laat Rico weer zien hoeveel talent en fantasie hij heeft.

Er worden nog een aantal tracks gedaan en dan lijkt het erop dat ze door het repertoire heen zijn. De zaal heeft echter nog niet genoeg gehad en roept om meer. Uiteindelijk gaat Kubus nog zeker een kwartier door met het draaien van nieuwe tracks die hij recent heeft gemaakt en op zijn laptop heeft staan. Er zitten pareltjes tussen die het zeker waard zijn om als volwaardige nummers op een album te verschijnen. Rico laat zich ook niet kennen en geeft nog een freestyle weg. Kubus en Rico hebben bakken energie en laten zien dat ze gretig zijn en blijven. Kortom, hier kunnen we nog jaren van genieten!