The Hickey Underworld met ronkende gitaren in Rotown

Weinig subtiele Belgen bedelven publiek onder een muur van geluid

Tekst: Linda Wimmenhove Foto's: Marcel van Leeuwen ,

België is al jarenlang leverancier van zeer fijne gitaarbands. The Hickey Underworld is één van deze bands. In 2006 won deze band de Humo Rock Rally om vervolgens pas in 2009 het debuutalbum’The Hickey Underworld’ uit te brengen. Door de pers is dit album alom bejubeld. In Rotown worden alle registers opengetrokken.

The Hickey Underworld draait alweer een tijdje mee, maar de band is in Nederland nog relatief onbekend. Inmiddels heeft de band alweer een tweede album uitgebracht met de titel ’I’m Under The House, I’m Dying’. Geen vrolijke titel, maar The Hickey Underworld maakt dan ook geen vrolijke muziek. De songs van deze band zijn donker en ruw en gezien de clip bij ‘Blonde Fire’is deze band niet bang voor ranzigheid.

The HickeyUnderworld vuurt vanavond de ene vuige rocksong na de ander af op het publiek. Rotown wordt door de band bedolven onder een muur van geluid. Wat opvalt is dat de songs van The Hickey Underworld vanavond een stuk minder subtiel klinken dan de studioversies. Jimmy Wouters is een beestachtige drummer en het is een genot is om deze man achter de drumkit te zien zitten. Nadeel van zijn spel is dat de drumpartijen zo hard (en strak) zijn dat de rest van het geluid naar de achtergrond verdwijnt. De melodielijnen die door de gitarist Jonas Govaerts worden gemaakt, zijn dan ook moeilijk te onderscheiden, waardoor ook de verschillende liedjes op elkaar gaan lijken.
 
Zanger Younes Faltakh heeft ook moeite om boven het geluid van de band uit te komen. Zijn stem past echter wel perfect bij de muziek van The Hickey Underworld. Hij klinkt rauw en schreeuwt waar dat kan, maar laat ook horen klein en subtiel te kunnen zingen.

Ondanks dat The Hickey Underworld uit vier bandleden bestaat, lijkt het podium soms te klein te zijn. De gitarist en bassist zijn erg aanwezig en beweeglijk en benutten het hele oppervlak.

Niet iedereen lijkt vanavond gecharmeerd te zijn van The Hickey Underworld. Waar het publiek vooraan losgaat en wacht op een toegift, haalt een deel van het publiek vroegtijdig de jas uit de garderobe.

Meteen na de toegift staan de bandleden al bij de merchandise. Een band als The Hickey Underworld is een verademing in een tijd waarin hapklare muziek de boventoon voert. Met een nieuw album, is het een kwestie van tijd voordat deze band op de affiches van de zomerfestivals zal prijken.