Motel Mozaique: De glorieuze entree van Outfit

Liverpool’s most exiting new band, headliner van de toekomst?

Tekst: Joris Telgen, Foto's: Robert Tjalondo ,

De vijf leden van de britse band Outfit komen het podium oplopen. “Hey we are Outfit from England, how are you doing.” Er is een hype ontstaan rond deze band, in het programmaboekje worden ze aangekondigd als “Liverpool’s most exciting new band”. Ze hebben pas één singletje, ‘Two Islands’, uitgebracht op Double Denim Records in een gelimiteerde 7” vinyluitgave van 500 stuks. Vandaag is voor velen de eerste kennismaking met de band. Zijn ze echt zo goed? Of hebben ze gewoon een goede PR?

CONCERT
Outfit, Motel Mozaique, Kleine Zaal Schouwburg, zaterdag 21 april 2012

MUZIEK
De basis van de muziek wordt gevormd door drums, bas, gitaar, toetsen en een sampler. De stijl kan worden omschreven als dansbare Britpop. Het belangrijkste kenmerk is subtiliteit, er wordt nergens gehakt, gebeukt of geschreeuwd. Outfit brengt slimme, volwassen popliedjes met veel gevoel voor sfeer en beleving. De band heeft twee zangers, die elkaar op doordachte wijze aanvullen. Door goede articulatie, lees: het is verstaanbaar, komen de teksten goed uit de verf. De lyrics zitten vol met abstractie en metaforen die ruimte bieden voor een eigen interpretatie van de luisteraar.

PLUS
Het is duidelijk, het niveau van Outfit is op alle vlakken hoog. Sterke songs, goede teksten, goed gespeeld en dit alles verpakt in een complete, volwassen show. De band is zo groen als gras, de bandleden zijn nog ergens begin twintig, maar het staat als een huis. Dit schept inderdaad grote verwachtingen voor de toekomst, want alles wijst erop dat ze nog veel beter gaan worden. Vandaag brengen ze hun muziek met veel overtuiging en krijgen ze de zaal ook nog aan het dansen. De nummers worden perfect overgebracht op het publiek, elk liedje komt aan.
Outfit is bloedserieus.

MIN
Doordat het repertoire nog in ontwikkeling is, spelen ze een korte set van een kleine veertig minuten. De show heeft een heel constant niveau op alle aspecten. Dit komt doordat Outfit zeer doelgericht en zelfbewust bezig is. Hierin wordt gekozen voor een veilige route en risico’s worden vermeden. Verwacht dus geen spontane creatieve uitspattingen, het is pure controle.

CONCLUSIE
Het optreden van Outfit is één van dé verrassingen van Motel Mozaique 2012. ‘Two Islands’ is ook een heerlijke single. Het is ijzersterk, verrassend volwassen, ingenieus en vooral waanzinnig sfeervol. Zijn ze the next big thing uit Engeland? Headliner van de toekomst? Het zou zo maar kunnen!


CIJFER
8