Motel Mozaique: De ongelooflijk strakke show van Bart Constant

Zo foutloos dat je de foutjes gaat missen

Tekst: Joris Telgen, Foto's: Robert Tjalondo ,

Amsterdammer Rutger Hoedemaekers, wonende in Berlijn, is al enige tijd klaar met de electropop van About en staat onder de naam Bart Constant op het Motel Mozaique festival. Hij wordt begeleid door twee mooie dames op drums en toetsen. Bart Constant is strak in pak en gaat, klaar voor de strijd, achter zijn laptopconsole staan.

CONCERT
Bart Constant, Motel Mozaique, Rotterdamse Schouwburg Kleine Zaal, zaterdag 21 april 2012

MUZIEK
Drums, toetsen en elektronische productie komen samen in fijne popliedjes. Het heeft iets kinderlijks, iets onschuldigs. Zoals Kraftwerk onschuldig kan zijn. Bart Constant zingt met hoge stem en heeft een aparte klankkleur. Toch is het precies de vibe die de songs nodig hebben. De slimme maar vooral leuke melodieën vermengen zich met stuwende maar licht gespeelde begeleiding. Voeg daar aan toe dat Hoedemaekers ook af en toe de trompet oppakt. Het heeft iets van een sprookje maar kinderachtig is het zeker niet, daar is het veel te briljant voor. De titel van hun eerste album Tell Yourself Whatever You Have To, zegt genoeg.


PLUS
De begeleiding van Bart Constant oogt enorm professioneel. Drumster Catherine speelt onmenselijk strak met verbluffende drumfills, de vingers van Elisabeth dansen over de toetsen. Ze heeft een heuse keytar bij zich. Beter kan een muzikant het zich niet wensen.

Bart Constant zelf geeft een goede show weg, hij bezit stage presence. De combinatie van de lichte, vrolijke muziek met de briljante kleinigheden die erin verwerkt zijn, is super. De songs zijn compositorisch uitmuntend. Het publiek juicht en Bart, Elisabeth en Catherine hebben het hele optreden een glimlach op hun gezicht. Een optreden van Bart Constant is gewoon puur genieten geblazen.

MIN
Alles is tot in de puntjes uitgedacht. Elk tikje op het drumstel is op exact het juist moment. Dit exact juiste moment stond ook al maanden van te voren vast. Bart Constant maakt zich absoluut schuldig aan micromanagement en perfectionisme. Het is zo strak en foutloos dat je de foutjes bijna gaat missen.


CONCLUSIE
Juist dat perfectionisme maakt de act ook sterk. Het is professioneel, ingenieus uitgedacht en het klopt niet alleen wiskundig, maar ook gevoelsmatig als een bus. In het nummer ‘No North, So South’ wordt de spijker door Bart Constant zelf op de kop geslagen: ‘I have it all in perfect control’. Inderdaad.

Cijfer:
8