Amatorski heeft betere shows gegeven in Nederland

Evenwichtige set van Gentse band blijft niet boeien

Tekst: Lodewijk Hoebens, Foto's: Robert Tjalondo ,

De Gouvernestraat heeft zaterdag met Amatorski, Boy & Bear en Julia Stone een sterk programma. Dit blijkt ook uit de vele bezoekers die in groten getale blijven hangen voor de drie optredens. Amatorski mag om 8 uur de spits afbijten. Onder luid applaus neemt het Gentse kwartet plaats en opent met een laidback sound.

CONCERT
Amatorski, Motel Mozaïque, Gouvernestraat Zaal 1, zaterdag 21 april 2012

MUZIEK
Met één volwaardig album op zak stonden de Vlamingen begin dit jaar al in een volle Rotown. De Gentenaren zijn sowieso graag geziene gasten in Nederland, onder meer op festivals als Eurosonic en Tweetakt en in mei doet het viertal Indiestad en nog drie clubshows aan. Amatorski ontstaat in 2008 en breekt twee jaar later door met de single ‘Come Close’. De song wordt gebruikt in een reclamespotje van Spa waardoor een veel grotere massa hun bijzondere sound leert kennen. Voordat ze een volwaardig album uit hebben zijn ze wel genomineerd voor drie Belgische MIA Awards. Een jaar later ziet debuut TBC het licht. Deels opgenomen in de slaapkamer van de zangeres kan de muziek best omschreven worden als een dromerige verzameling lo-fi trip-popliedjes in de stijl van Portishead en Massive Attack.

PLUS
Dankzij de sfeervolle belichting en een volle zaal zit de stemming er goed in. Op het podium staan gitarist Sebastiaan Van Den Branden en cellist Hilke Ros centraal. Samen met zangeres Inne Eysermans levert Ros de zweverige synthpartijen. Frissere sounds ontstaan wanneer de frontvrouw een xylofoon bespeelt. Vooral drummer Christophe Claeys aan de andere kant van het podium, later nog te zien in Balthazar, steelt de show met zijn bijzondere spel. Hij zorgt voor het ritme dat bij vlagen nogal jazzy aanvoelt, vol up-tempo uitbarstingen. Gepaard met de zachte, bijna kinderlijke stem galmt de muziek door de zaal. Af en toe helpt een echoënde gitaar. De single ‘Soldier’ halverwege het concert steekt er met kop en schouders bovenuit.

MIN
De hele set is nogal in evenwicht zonder echt spannende momenten. Er wordt met veel passie gespeeld maar het blijft helaas niet boeien, wat wil zeggen dat er een fijne sfeer ontstaat die regelmatig inkakt. De interactie met het publiek komt niet helemaal van de grond, wat zich soms in klungelige communicatie uit. Met als gevolg dat het optreden nooit echt van de grond komt. De band concentreert zich te veel op hun eigen muziek en verliest het publiek uit het oog. Het filmische trance-opwekkende effect lijkt vanavond uitgewerkt.

CONCLUSIE
Amatorski heeft de voorbije twee jaar heel wat shows gegeven in Nederland en dat biedt blijkbaar weinig kans tot vernieuwing. De liedjes liggen fijn in het gehoor, maar ze grijpen niet echt de aandacht. De conversaties tussen Inne en het publiek hebben enkel een nadelig effect. Na 50 minuten is het  al over en uit. De helft van het publiek heeft dan al de zaal verlaten.  

CIJFER
5,5