AM + Shawn Lee brengen best of both worlds

Swingen op jaren ´70 rock met elektronische boventoon

Tekst: Lodewijk Hoebens, Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Hoe twee werelden samenstromen door muziek. Singer-songwriter AM uit Los Angeles hoorde de in Londen gesitueerde Shawn Lee’s ‘Music and Rhythm’, waardoor het balletje is gaan rollen. De twee Amerikanen raken al snel bevriend en wisselen via internet muzikale ideeën uit die de basis vormen voor hun aanstekelijke songs op de eerste langspeler Celestial Electric.

CONCERT
AM & Shawn Lee op Motel Mozaïque, Bird, 20 april 2012

MUZIEK
Steely Dan, Creedence Clearwater Revival en de Steve Miller Band ontmoeten Phoenix, MGMT en Hot Chip. AM verzorgt zang en gitaar terwijl Shawn Lee bas, drums en gitaar voor zijn rekening neemt. Beide heren hebben hun sporen op muzikaal gebied ruimschoots verdient. Lee werkte samen onder meer Jeff Buckley en Money Mark, en heeft inmiddels tien albums uit met zijn Ping Pong Orchestra. De energieke man maakt tevens muziek voor film en tv. Zo staan muzikale bijdragen voor Ocean’s Thirteen, CSI Miami en East Down & Out op zijn palmares.

AM houdt zich meer bezig met on the road zijn en het schrijven van liedjes waarmee hij al enkele prestigieuze awards won. De drummer blijkt dan weer de zoon te zijn van Yes gitarist Steve Howe. Zet deze muzikanten bij elkaar en dan weet je ongeveer wat te verwachten. Poppy songs vol funky, psychedelische en zomerse jaren ’70 rock. Met onze LeLe in de Mini Mall en de legendarische BBC 1 DJ Benji B in Bird nog in het verschiet zorgen AM & Shawn Lee voor losse beentjes en happy feelings op de dansvloer.

PLUS
Het plezier spat van de groovy muziek met vette lagen synths en variërende percussie af. De aangename hoge stem van AM lijmt alles aan elkaar. De coole frontman zorgt voor de nodige poses terwijl Lee met een grijns van Londen tot LA op zijn gezicht de ene na de andere funky tune Bird instuurt. Voor single ‘Dark Into Light’ wordt het publiek verzocht het woordje light in allerlei mogelijke toonaarden mee te zingen.

Meestal zorgt de band zelf voor de catchy vibes, die doen herinneren aan het oude werk van Jamiroquai. De fanatieke drummer speelt elk nummer een tandje harder en zweept de boel aardig op. Pianoman Bixby zorgt met songs als ‘Lonely Life’ en ‘City Boy’ - die veel weg hebben van muzikale vrienden Air - voor de onderliggende grooves die het kliekje toegestroomd publiek flink aan het dansen zetten.

MIN
Wat is de doelgroep van deze heren? Ze weten het festivalpubliek niet warm te krijgen voor hun funky grooves; er komen maar weinig mensen opdagen. Saillant detail: locatie Mini Mall naast Bird is ook vrij leeg. Weet het publiek deze twee nieuwe locaties niet goed te vinden? De keuze voor Fink en Apparat lijkt sneller gemaakt, met zes zeer diverse locaties verspreid over het centrum van Rotterdam. Feit is dat de heren ruim 20 minuten te laat beginnen, iets wat de schema´s van de bezoeker aardig in de war kan brengen. Ze kiezen met opener ‘Can’t Figure it Out’ bovendien voor een song die de aandacht niet meteen opeist en dat is jammer want hun jams zitten vol spanningsopbouwende sounds.

CONCLUSIE
Helaas staan er op de andere podia grote namen te spelen wanneer AM & Shawn Lee hun show komen doen in de nieuwe zaal Bird. De singer/songwriter en de producer krijgen niet de kans hun kwaliteiten voor een groter publiek ten gehore te brengen en dat is jammer. De vier mannen leggen hun ziel en zaligheid in hun songs en de mensen die het meemaken genieten met volle teugen. De rest van het Motel Mozaique publiek heeft zijn kans gemist: de heren spelen dit festivalseizoen niet meer in ons landje.

CIJFER
7