Nieuw festival in Rotterdamse haven: ContainerFest

O.a. Model 500, µ-ziq en 16Bit spelen tegen een decor van containers

Sjoerd Huismans ,

Ze schieten als paddestoelen uit de grond: festivals met een industrieel tintje. Het nieuwe Rotterdamse festival ContainerFest valt daar ook onder. ContainerFest vindt plaats tegen het decor van containers in de Rotterdamse haven, en kent een multidisciplinaire aanpak: progressieve elektronische muziek wordt gecombineerd met andere kunstvormen als performance, kunst- en lichtinstallaties, visuals en industriële decors. Organisator Frans Dietvorst: “Een festival moet een totaalbeleving zijn.”

De eerste editie van ContainerFest vindt plaats op 21 juli 2012 bij de Schiehaven in Rotterdam. Roosmarijn belde in 3voor12 radio met Frans Dietvorst, en vroeg zich af waar het woord 'containerfest' nu precies op slaat. Dietvorst: “Het gaat meer om het containerdecor, al zou het zomaar kunnen dat er echt optredens in de containers zelf plaatsvinden. In totaal zijn er ongeveer 60 containers, verdeeld over twee grote area's waarop er enkele tientallen staan, en een soort containerdorp met zes kleinere area's.”

Op de twee grotere area's staan vooral de grote namen, de zes kleinere area's zijn bedoeld voor een progressievere programmering. Bij de programmering van deze zes area's zijn twaalf organisaties betrokken: Blendits & Classified, Redrum/Deformer & Social Disturbance, Strange Fruit & Triphouse Rotterdam, Maatschappij voor Volksgeluk & Moustache Records, Lowriders & Doublecross en Strictly Techno & R.O.T.

Over de multidisciplinaire aanpak van het festival zegt Dietvorst: “Een festival moet een totaalbeleving zijn. Niet alleen de oren moeten verwend worden, maar ook de ogen en alle zintuigen. Festivals zijn een goed platform voor jonge kunstenaars om werk te tonen aan een nieuw publiek, dat geïnteresseerd is in meerdere expressievormen.”

Dietvorst kan nog niet veel zeggen over de line-up, maar wil al wel wat namen prijsgeven: “Model 500 geeft een live-performance. Dat is een samenweking tussen Juan Atkins - de grondlegger van de detroit techno – met anderen als Mike Banks, DJ Skurge en Mike Taylor. Een andere die we al kunnen noemen is µ-ziq. Ook komt 16 Bit, een grote dubstepnaam. Zij hebben laatst de track Machine Gun van Noisia geremixt, die track is in de laatste Transformers film terechtgekomen.”

Dietvorst is blij dat hij ook grotere namen heeft kunnen strikken: “Wij vinden dat Rotterdam dit nodig heeft; het zijn mensen die echt wat neergezet hebben in de muziekscene.”