The New Media en Mark Lotterman op eerste 3voor12 clubavond in De Unie

Akoestische gitaren, sterke popsongs en de honderdtwintig albums van Bob Dylan

Tekst: Joris Telgen, Foto's: Marcel van Leeuwen ,

De zaal van De Unie is goed gevuld. Zo vol, dat niet iedereen kan zitten. Vanavond is de eerste editie van de 3voor12 clubavond op de locatie. Entree is gratis en er staan twee interessante acts op het podium: The New Media en Mark Lotterman. Er hangt een 3voor12 Zuid Holland vlag achter het podium en de sfeer in De Unie is vandaag ontspannen.

Als eerste zal The New Media een optreden geven. Ze spelen vandaag in een uitgeklede set-up met contrabas, toetsen, akoestische gitaar zonder drums. Frontman Jeroen Jaquet zet in op zijn keyboard en het geluid van fijne popsongs vult de zaal. Hij heeft een goede zangstem met een groot bereik. De nummers worden met gevoel gebracht.

Tussen de nummers door wordt uitgelegd hoe ze zijn geworden wat ze zijn. De thema’s zijn: eenzaamheid, liefdesverdriet en sociaal isolement. Het publiek is vandaag wat ongeduldig en wordt lichtelijk onrustig bij de lange introducties. Toch weet The New Media de zaal in te pakken met een kwalitatief goed optreden. Aan het eind van de set wordt gitarist Ruud Deventer van de Eindhovense band Left gevraagd om een nummer mee te spelen. Het wordt ‘Better Off’, van de eerder genoemde band. Het is een lekker knallend nummer en een goede afsluiter. Na The New Media is er tijd voor een drankje als het podium wordt opgebouwd voor de volgende act.  

Mark Lotterman loopt het podium op en gaat op een stoel zitten. Hij wordt begeleid door Leon den Engelsen op de elektrische piano. Lotterman heeft een paars t-shirt aan met de tekst ‘California 1922’, hij lacht naar de zaal. ‘Het eerste nummer is in C toch?’, vraagt hij aan Den Engelsen. De nonchalance druipt er vanaf. Het nummer wordt ingezet, Lotterman zingt met een krachtige stem en weet het publiek mee te nemen met zijn verhalen. De teksten zijn soms grappig, soms absurd maar bij vlagen ook ernstig serieus. Hier en daar wordt een open deur ingetrapt en de hele show wordt voorzien van een laagje onschuldige humor. Het duurt dan ook niet lang voor hij de lachers op zijn hand heeft.

Het toetsenspel van Leon den Engelsen vult de muziek perfect aan met hier en daar een met gevoel gespeelde solo op zijn Nord Electro 3 stage piano. Ook speelt Auke Triesschijn een aantal stukken mee met viool en zingt hij tweede stem.

Het tweede nummer wordt ingezet: ‘Ook in C toch?’. De songs hebben compositietechnisch een beetje een sixties vibe. Al snel wordt duidelijk waar Abraham de mosterd vandaan heeft: Mark Lotterman is een Dylanfreak. Het heeft alle honderdtwintig albums van Bob Dylan waarschijnlijk minstens 250.000 maal geluisterd. De man wordt uiteindelijk ook in één van de teksten genoemd. Mark Lotterman heeft iets integers. De combinatie van fijne, absurde soms zielige maar altijd rakende liedjes maakt het een zeer sterk optreden. Achteraf krijgt hij terecht daverend applaus van de zaal.

De eerste editie van de 3voor12 clubavond in De Unie zit erop. Met een goede opkomst, twee geslaagde optredens en een goede sfeer is het een succes. Kortom, mis de volgende editie niet!