The Leisure Society in Rotown is uitsluitend voor fijnproevers

Keurige Engelsen houden zich in met subtiele folk

Tekst: Maurice Dielemans, Foto's: Dennis Wisse ,

Vlak voordat het poppodium Rotown de poort opent, sluit het wolkendek zich als een deken boven Rotterdam. Regenachtig weer hoort ergens ook wel bij Britse bands als The Leisure Society, zoals je bij Zomercarnaval meestal ook tropische taferelen verwacht.

Keurige Engelsen houden zich in met subtiele folk

Hoewel het onwaarschijnlijk vroeg donker is, blijven grote plensbuien
achterwege. De behoefte om met elkaar op een berenvel voor een
knapperend haardvuur te kruipen wordt er echter niet veel minder om.
De zes muzikanten uit de omgeving van Londen weten met hun warme folksongs precies de juiste soundtrack voor de herfstige omstandigheden af te geven.

Zoveel Engelsen op een klein podium is natuurlijk erg knus. Als ze zich wild zouden gedragen, zou mogelijk het keyboard van de bühne kunnen kieperen. The Leisure Society is echter een heel nette club van mannen met keurige kapsels en een dame met dwarsfluit. De nummers grijpen dan ook niet meteen naar de strot en vragen meer dan eens de nodige aandacht. Er zijn uptemponummers en gevoelige ballades. Ook is er één swingende cover in de vorm van Paul Simons 'Me and Julio Down by the School'.

Dat het merendeel van de setlist vrij ingetogen en kalmpjes voortkabbelt, wekt een beetje de schijn dat de band aan de oppervlakte blijft. De subtiele melodieën en verfijnde zanglijnen vallen minder op als destijds op het festival Walk the Line, toen ze veel indruk maakten. De Engelsen houden zich nu veel meer in, zoals ook het dreigende weer meevalt. Daardoor is The Leisure Society in een halfleeg Rotown vooral een concert voor fijnproevers.