Kroepoekfabriek trilt op zijn grondvesten door machtige optredens van De Staat en SRS

Opening nieuw cultuurpodium Vlaardingen had niet beter kunnen gaan

Tekst: Marieke Drees Foto's: Tjeerd van den Berg ,

Vrijdagavond was de officiële opening van De Kroepoekfabriek. Hiermee is Vlaardingen een cultuurpodium rijker. De eerste twee verdiepingen hebben de functie van podiumzaal met balkon. De bovenste twee verdiepingen staan in het teken van ontwikkeling. Genoeg te doen dus voor de muziekliefhebbende en creatieve inwoners van Vlaardingen.

Opening nieuw cultuurpodium Vlaardingen had niet beter kunnen gaan

Vrijdagavond was de officiële opening van De Kroepoekfabriek. Hiermee is Vlaardingen een cultuurpodium rijker. De eerste twee verdiepingen hebben de functie van podiumzaal met balkon. De bovenste twee verdiepingen staan in het teken van ontwikkeling. Een muziekruimte, een dansstudio, een theaterstudio, een ruimte met designmogelijkheden en een plek waar onder meer dj-lessen gegeven kunnen worden en waar bandcoaching plaats kan vinden. Genoeg te doen dus voor de muziekliefhebbende en creatieve inwoners van Vlaardingen.

De opening van De Kroepoekfabriek moest natuurlijk knallen, en daarvoor hebben ze precies de juiste bands uitgekozen: De Staat met SRS (Sexual Reproductive Systems) in het voorprogramma. SRS is al bekend met De Kroepoekfabriek, ze wonnen er in juni de prijs ‘Nieuwe Vangst Rock’ wat betekende dat ze vanavond de zaal voor De Staat mochten opwarmen.

De avond wordt gepresenteerd door oud-jakhals Sjoerd van Oorstmerssen. Voordat SRS van start gaat wordt eerst een korte film afgespeeld over de totstandkoming van De Kroepoekfabriek en worden vrijwilligers en sponsoren bedankt. Meteen wordt de ambitie duidelijk: in 2012 moeten er 150 evenementen zijn geweest met in totaal 20.000 bezoekers.

Dan is het tijd voor muziek! De toon is meteen gezet als SRS het eerste nummer inzet. Deze band speelt een combinatie van elektro, rap, hiphop dubstep en vooral harde rock. Vreemd? Nee, het past bij SRS en het valt goed in de smaak bij het publiek. Met nummers als 'Woodchopper', 'Hit the Deck' en 'Gravity' gaat de band totaal uit z’n dak op het redelijke kleine podium. Dat dit niet tot botsingen heeft geleid tussen Ricardo (vocals) en Bart (gitaar) is een wonder.

Na een klein uur spelen is het tijd voor de hoofdact, De Staat. Deze band bestaat sinds een aantal dagen alweer vier jaar en heeft zich duidelijk gevestigd als één van de beste Nederlandse rockbands. Het is dus niet vreemd dat er laatst bekend werd gemaakt dat de band is genomineerd voor twee Edisons. De band vindt het een eer om De Kroepoekfabriek te mogen openen. Ze spelen niet vaak meer in een wat kleinere zaal maar dit brengt hun even terug naar die goede oude tijd. Als De Staat begint met spelen is het direct duidelijk dat stilstaan geen optie is. Er wordt flink gedanst en dit is te voelen, per nummer stijgt de temperatuur ongeveer met vijf graden. Maar dat interesseert niemand. Bij publieksfavorieten als 'Psycho Disco', 'Sleep Tight', 'Wait for Evolution', 'Sweatshop' en 'Fantastic Journey of the Underground Man' lijkt het balkon even naar beneden te storten, iedereen gaat volledig uit z’n dak. Bij 'Old MacDonald Don't Have No Farm No More' gaat Torre zelf flink uit zijn dak terwijl hij tussen de bezoekers staat. Na veertien nummers is het publiek nog niet verzadigd dus wordt er getrakteerd op nog eens twee nummers; 'I Am Here to Lose Control' en 'My Hearts Dead'. Met het fantastische optreden van vanavond is het niet gek dat De Staat de grenzen overgaat, binnenkort gaan ze hun geluk beproeven in onder meer IJsland en Amerika.

De avond wordt afgesloten door DJ Okkie. Hij draait voortaan twee keer per maand in De Kroepoekfabriek, een locatie waar binnenkort nog meer regionaal en nationaal talent te vinden is.