Albumrecensie The Moon is Big - Rats on Rafts

Eerste LP maakt verwachtingen meer dan waar

Tekst: Guido den Boer ,

Op vrijdag 23 september presenteert de Rotterdamse band Rats on Rafts hun allereerste LP met de titel ‘The Moon is Big’ in Worm te Rotterdam. Met een doormidden gesneden meloen als maan boven een kleurrijk geschetste skyline van Rotterdam als albumhoes springt het kersverse album in ieder geval al in het oog.

Eerste LP maakt verwachtingen meer dan waar

Op vrijdag 23 september presenteert de Rotterdamse band Rats on Rafts hun allereerste LP met de titel ‘The Moon is Big’ in Worm te Rotterdam. Met een doormidden gesneden meloen als maan boven een kleurrijk geschetste skyline van Rotterdam als albumhoes springt het kersverse album in ieder geval al in het oog.

De opener van het album, ‘Number 22’, brengt een onbehaaglijk gevoel met zich mee: voetstappen op een oude vloer, een deur die piepend open gaat en een vreemd melodietje dat precies ingezet wordt op het moment dat die zelfde deur dicht slaat. Met een strakke overgang wordt hieruit doorgetrokken naar het titelnummer. De roots van de band, die in de post-punk en new wave liggen, zijn hier goed in te horen. 

Hoewel de post-punk en new wave als een rode lijn door het album lopen, heeft Rats on Rafts nog veel meer in hun mars. Psychedelische gitaarpartijen vormen een zeer belangrijk element op het album. In nummers als ‘Patient’ en ‘Plastic Plaster’ vormen hyperactieve gitaarlijntjes en saxofoon-partijen de boventoon, gevoed door opzwepende baspartijen en strakke drums.

Met verrassingselementen als de meezingende kinderen in ‘God is Dead’ en het geluid van golven en fluitende mensen in het melancholische ‘Sleeping in Rotterdam’ kan de band eigenlijk helemaal al niet meer de mist in gaan op 'The Moon is Big'. Tel daar dan nog de ruim 9,5 minuut durende afsluiter ‘Jazz’ bij op, die bol staat van spanningsopbouw en een hoop gefreak op de gitaren, en je hebt een dijk van een plaat.

The Moon is Big is te beluisteren op de Luisterpaal.