Uitreiking Edison Pop 2011

WTC in het teken van feestelijke uitreiking

Tekst: Linda Wimmenhove Foto's: Robert Tjalondo ,

Dit weekend vond de uitreiking van de Edison Pop Awards 2011 plaats in het WTC Rotterdam. Hoewel voorsl gevestigde artiesten een award mee naar huis nemen, is het goed te zien dat er een nieuwe generatie artiesten aan komt.

WTC in het teken van feestelijke uitreiking

Dit weekend vond de uitreiking van de Edison Pop Awards 2011 plaats in het WTC Rotterdam.  Nadat iedereen via de rode loper binnen is gekomen en een plaats in de zaal heeft gevonden, wordt de avond geopend door Krystl die haar zomerhit ‘Fool For You’ zingt. De zangeres is snel opgekomen en laat deze avond horen over een goede stem te beschikken.

In een razend tempo wordt het programma door presentatrice Daphne Bunskoek afgewerkt. De eerste award die wordt uitgereikt is in de categorie theater/kleinkunst. Daniël Lohues mag deze award in ontvangst nemen voor zijn theaterprogramma ‘Hout Moet’.

De  Edison voor beste nieuwkomer wordt uitgereikt door Roosmarijn Reijmer van 3voor12. Krystl is verbaasd, maar ook erg blij dat zij deze prijs heeft gewonnen en Go Back To The Zoo en Ben Saunders achter zich laat.

Dan is het de beurt aan Racoon om de song “Took a Hit’ van het album ‘Liverpool Rain’te spelen. De band mag daarna meteen weer het podium betreden om de Edison voor beste groep op te halen.

De verrassing van de avond, voor publiek en de band, is Happy Camper. Deze band is een project van Job Roggeveen (toetsenist van El Pino & The Volunteers). Met Happy Camper heeft hij een album gemaakt waar verschillende gastzangers (onder meer Janne Schra, Blaudzun, Marien Dorleijn) aan hebben meegewerkt. Happy Camper speelt vanavond ‘Born With A Bothered Mind’ met Bouke Zoete. Dit levert een groot applaus en als verrassing de speciale juryprijs op.


De twee publieksprijzen voor beste song en beste album gaan naar de artiesten die de grootste en meest fanatieke fanbase hebben. Ilse de Lange wint de Edison voor het nummer ‘Next To Me’ en Nick & Simon voor het album ’Fier’ een prijs aan de schoorsteenmantel mogen toevoegen. Na eerlijke loting wordt het de schoorsteenmantel van Simon.

Er wordt deze avond ook aandacht besteed aan nieuw talent. Pioneers Of Love zijn door 3FM al uitgeroepen tot Serious Talent. Het stevige nummer ‘Walhalla’ is een welkome afwisseling in het programma.

Anouk wint de Edison voor beste vrouwelijke artiest, maar is niet aanwezig om de prijs op te halen. Beste mannelijke artiest is Rob de Nijs, die met behulp van Daniël Lohues een album met een ander geluid heeft weten te maken. Daniël Lohues mag laten horen waarom zijn theaterprogramma een Edison heeft verdiend en Rob de Nijs voegt zich later ook op het podium voor het liedje ‘Het Enige Geluid’.

Aan het einde van de avond wordt Marco Borsato vereerd met de oeuvreprijs, waarna hij door Simon, Krystl en Ben Saunders in het zonnetje wordt gezet. Zij zingen op geheel eigen wijze een aantal songs van Marco.

Ondanks dat er deze avond aandacht is besteed aan nieuw talent, is het opvallend dat vooral gevestigde namen een Edison winnen. Aan de andere kant is het goed te zien dat Nederlandse muziek springlevend is. Er is een nieuwe lichting jong talent waar we nog veel plezier aan gaan beleven. 

Dat de avond naast muzikaal ook fotogeniek is te zien aan de volgende foto's.