Roosbeef maakt in Bibelot kennis met Dordrecht

Crappy Dogs is spannend en origineel voorprogramma

Tekst: Lijndert Kooiman Foto's: Wim Barzilay ,

Eigenlijk is het inmiddels overbodig om te vertellen hoe Roosbeef zich de afgelopen jaren heeft weten te ontwikkelen tot één van de grotere muzikale talenten van Nederland. Vanavond zal Roos met haar band een poging wagen om Dordrecht kennis te laten maken met haar kunstjes.

Crappy Dogs is spannend en origineel voorprogramma

Wanneer Roosbeef een voorprogramma uitzoekt dan wordt er niet zomaar een willekeurig bandje uitgekozen. Crappy Dogs is de naam. De lichten springen aan, de achtergrondmuziek verdwijnt, maar op het podium blijft het verbazingwekkend rustig. Heel kalmpjes verschijnen er twee personen op het podium. Zanger Erik Vandenberge kruipt achter een ouderwetse trekharmonica, en samen met de drummer openen ze hun set.

Na het openingsnummer verschijnt plotseling de rest van de band op het podium. Een bassist met een flinke contrabas, een saxofonist en nog een extra percussionist. Crappy Dogs speelt aanstekelijke muziek waar menig muziekliefhebber maar slecht op stil kan staan. Toch blijft het verbazingwekkend rustig in Bibelot. Het is er ook niet bepaald druk… Wat deze band zo bijzonder maakt is dat de muziek zo enorm puur is. Recht van de straat. Er wordt nauwelijks geoefend vooraf. Oké, er is wel een soort idee afgesproken, maar op het podium vindt de magie plaats en valt alles samen tot een muzikaal spektakel. Halverwege meldt Erik vol verbazing dat alle snaren nog steeds op zijn gitaar zitten. Een avondje Crappy Dogs is origineel en staat zeker garant voor fijne muziek. En zeg nu zelf, hoe cool is het als je de vraag: ‘Wat voor instrument speel jij?’ kunt beantwoorden met: ‘Winkelwagentje, hoezo?’.

Nadat alle kabels voor de volgende artiest zijn aangesloten is het de beurt aan Roosbeef om te laten zien wat ze kan. De zaal is inmiddels iets voller gelopen, maar nog altijd is te zien dat Roosbeef in Dordrecht nog niet zo’n grote fanbase heeft. Roos kruipt achter haar microfoon, de band zet in en de stemming zit er direct lekker in. Na drie liedjes neemt Roos even de tijd om het publiek toe te spreken. Het was de band namelijk opgevallen dat er tegenwoordig inderdaad steeds minder mensen naar de kerk toe komen… (Voordat Bibelot een poppodium werd is het jarenlang een kerk geweest) 

De setlist van vanavond staat vol met de mooiste liedjes van de nieuwe CD ‘Omdat ik dat wil’, met hier en daar een wat ouder liedje ertussen. Het feit dat er nog plaats genoeg is voor meer mensen in Bibelot zegt trouwens niets over de kwaliteiten van Roosbeef; het publiek reageert enthousiast op vrijwel alle nummers en ook de band is goed op dreef. Er wordt strak gespeeld en er is genoeg om naar te kijken op het podium. Toch is het goed te merken dat het bij Roosbeef voornamelijk om de bijzondere teksten draait: echt veel gedanst word er niet. Gelukkig heeft dit geen storend effect op de show, het is nu eenmaal mooie luistermuziek. De hoge toontjes, de aparte melodieën, en niet te vergeten de mist die de gehele show over het podium heen walmt. Zo nu en dan maakt Roos tussendoor nog een klein grapje over een bepaald liedje of over de nieuwe bassist die zo nu en dan invalt als Tom Pintens het te druk heeft.

Wat naast de originele teksten de shows van Roosbeef zo fijn maakt is de eerlijkheid, Roos is helemaal zichzelf. Ze is, hoe raar misschien ook, niet zo’n spreker. Wanneer ze tussen het zingen en pianospelen door iets vertelt gaat dat vaak gepaard met wat haperingen. Soms lijkt het haast of ze verlegen is, maar als ze vervolgens weer begint met zingen blijkt het tegendeel waar te zijn. Het is goed te zien hoe de muzikanten genieten van de muziek die ze zelf spelen. Zo goed zelfs dat Roos even vergeet dat ze eerst af moet gaan voor ze aan haar toegift mag beginnen. Na nog drie extra liedjes is het toch echt afgelopen. Gelukkig kunnen degenen die nu nóg niet genoeg Roosbeef gehad hebben nog even een handtekeningetje vragen.