Hollandse Nieuwe van de Maand: Rats on Rafts

Rotterdamse new-wave de hele maand oktober in de schijnwerpers

Timo Pisart ,

De Rotterdamse new-waveband Rats on Rafts is Hollandse van de Maand oktober. Het debuutalbum The Moon is Big staat nu op de Luisterpaal, het nummer The Moneyman stond op de twaalfde Hollandse Nieuwe verzamelaar. De band zal op het Hollandse Nieuwe-podium spelen tijdens Le Guess Who in Utrecht. Vanavond is de band al te horen in 3VOOR12RADIO.

Rotterdamse new-wave de hele maand oktober in de schijnwerpers

De Rotterdamse new-waveband Rats on Rafts is Hollandse van de Maand oktober. Het debuutalbum The Moon is Big staat nu op de Luisterpaal, het nummer The Moneyman stond op de twaalfde Hollandse Nieuwe verzamelaar. De zelfverklaarde vinylfreaks hebben een bandverhaal als een schelmenroman.

Komende tijd reist Rats on Rafts mee met festival de Popronde waar ze alle tijd en mogelijkheid krijgen om te groeien en te broeien, daarna zal de band op het Hollandse Nieuwe-podium spelen tijdens Le Guess Who in Utrecht. Vanavond is de band al te horen in 3VOOR12RADIO.

Eigenlijk konden de jongens nog helemaal geen instrumenten spelen, maar vanuit een gedeelde liefde voor new-wave en post-punk startten ze in 2005 tóch een band. Fagan leerde de gitarist zijn eerste gitaarloopjes spelen en de drummer oefende thuis op blaadjes papier bij gebrek aan een echt drumstel. En toen bracht de band The Moneyman uit als vinylsingle, een ode aan en cover van de vergeten Rotterdamse band Kiem. Daarmee schopte Rats on Rafts het tot de randprogrammering van showcasefestival Eurosonic, Daar stond Richard Foster van Incendiary Magazine in het publiek. Hij tipte de band bij niemand minder dan de Britse journalist John Robb, naar verluid de bedenker van de term Britpop, maar ook de new-wave van Rats on Rafts bleek Robb uitstekend te bevallen. Richard Foster haalde de Rotterdamse jongens naar Engeland voor een vijftal shows.