Gouden trio Random Axe toont eigenzinnigheid in de Nieuwe Oogst

Potentieel concert van het jaar eindigt in anticlimax

Tekst: Jelena Barisic ,

Producer Black Milk en rappers Sean Price en Guilty Simpson zijn geen onbekenden in Rotterdam. Afzonderlijk lieten ze een bezoek aan de havenstad de afgelopen jaren niet schieten. Dit jaar bundelden zij hun krachten en brachten ze onder de naam Random Axe een veelbesproken groepsdebuut uit. Een gezamenlijke show in de Nieuwe Oogst mocht daarom niet ontbreken.

Potentieel concert van het jaar eindigt in anticlimax

Producer Black Milk en rappers Sean Price en Guilty Simpson zijn geen onbekenden in Rotterdam. Afzonderlijk lieten ze een bezoek aan de havenstad de afgelopen jaren niet schieten. Eerder stond Guilty op het podium in Waterfront, zette Sean P de basement van Watt op zijn kop en was Black Milk afgelopen zomer nog gratis te bewonderen op Metropolis. Dit jaar bundelden zij hun krachten en brachten ze onder de naam Random Axe een veelbesproken groepsdebuut uit. Een gezamenlijke show in de Nieuwe Oogst mocht daarom niet ontbreken. 

Allereerst is het aan 1DUIDIG om het publiek op te warmen. De groep sloot zich onlangs aan bij Rotterdams hiphoplabel Rottz en staat in december in de finale van de Grote Prijs. Het mag dus best gezegd worden dat de mannen potentie hebben. Vanavond trekken ze alles uit de kast om de avond op gang te krijgen. De aanwezigen worden onvermoeibaar aangemoedigd, er wordt een zanger op het podium geroepen en het nummer ‘Paperchase’ krijgt zelfs bijbehorende dansmoves. Toch kan er niet voorbij worden gegaan aan het feit dat het drietal nog geen duidelijke eigen geluid heeft gevonden.  Hun tracks zijn hard, maar niet memorabel genoeg om het publiek echt op te zwepen.

Een wereld van verschil bieden de mannen van Random Axe, die na de eerste noot al laat zien waar ze voor staan. Het gebrek aan tekstuele inhoud siert de rappers, die zelf ook wel beseffen dat ze weinig diepzinnigs te bieden hebben: ‘No loveletter-rhymes and raps about chicks/ Just a whole lot of drugging and thugging, that’s it.’ Hun zelfspot en eigenzinnigheid slaat direct aan bij het publiek, terwijl Black Milk’s synthbeats verfrissend hard zijn. Omdat de gebruikelijke ode aan J Dilla niet mag ontbreken brengt Guilty Simpson de solotrack ‘Baby’ - die geproduceerd werd door de wijlen producer-  ten gehore. Flarden van ander solowerk komen ook aan bod, waarbij vooral Sean P’s banger ‘Boom Bye Yeah’ een gezellige pit veroorzaakt.

Het is duidelijk dat Random Axe een gouden trio is dat waarschijnlijk urenlang zou kunnen boeien. Daarom is het extra teleurstellend dat de mannen het na amper drie kwartier voor gezien houden. Naast het hiphopalbum van het jaar had Random Axe met iets meer inspanning een bijbehorend topconcert kunnen leveren.  Helaas eindigt dit bliksembezoek uiteindelijk in een anticlimax.