Succesvolle eerste editie van het Songbird Festival

Fijne sfeer en goede muziek van internationale en nationale topartiesten

Tekst: Marieke Drees ,

Afgelopen zondag werd het Songbird Festival georganiseerd in De Doelen in Rotterdam. Met optredens van onder andere Racoon, Maria Mena, Pete Murray, Lior, Ben Howard, Tim Knol en menig 3fm serious talent had de organisatie een indrukwekkende line-up geregeld. Niet vreemd dus dat deze eerste editie uitverkocht was

Fijne sfeer en goede muziek van internationale en nationale topartiesten

Afgelopen zondag werd het Songbird Festival georganiseerd in De Doelen in Rotterdam. Met optredens van onder andere Racoon, Maria Mena, Pete Murray, Lior, Ben Howard, Tim Knol en menig 3fm serious talent had de organisatie een indrukwekkende line-up geregeld. Niet vreemd dus dat deze eerste editie uitverkocht was.

Het was goed merkbaar dat dit de eerste keer was dat het festival werd georganiseerd. Qua logistiek (geen route aangegeven vanaf het station naar De Doelen), horeca (te weinig eten en drinken) en locatie (de grote zaal was te groot voor dit genre en soms waren de kleinere zalen te vol) is nog veel winst te behalen bij een, hopelijk, tweede editie.

Door het volle programma was het lastig om al langs al je favorieten te gaan. Het kwam regelmatig voor dat mensen door de gangen renden, hopend om nog een goede plek te kunnen bemachtigen.

Samen met zijn gitarist speelt Pete Murray, een singer-songwriter uit Australië, op blote voeten een akoestisch set in de grote zaal. Hoewel er ruim 2000 toeschouwers in de zaal zitten, is het muisstil. Dat het af en toe even misgaat als zijn gitarist ook het ritme moet inspelen, maakt niets uit. De sfeer is goed, er wordt gelachen en Pete speelt prachtige nummers. Onder andere ‘Let You Go’, ‘Tonic’,  ‘Fall Your Way’ en ‘Ten ft Tall’ komen voorbij. Ruim vijf jaar geleden kwam zijn eerste single uit in Nederland, en dat is het publiek niet vergeten. Als ‘So Beautiful’ wordt gespeeld, is het gejuich van het publiek waarschijnlijk buiten de zaal ook nog hoorbaar. Na dit optreden is het aantal fans in Nederland vast flink toegenomen.

Op dit moment is Ben Howard waarschijnlijk dé singer-songwriter om naar uit te kijken. Op de afgelopen editie van Lowlands maakte hij al indruk, terwijl er op dat moment niet eens een cd uit was. Op het podium wordt Ben ondersteund door Chris (drummer/bassist) en India (cellist/bassist). Ben heeft een goede stem en speelt een combinatie van folk en alternatief. Regelmatig gebruikt hij zijn gitaar niet waarvoor het bedoeld is, maar dient het als trommel. Ben speelt een fijne set, waaronder publieksfavoriet ‘Old Pine’, maar naar het einde toe beginnen de nummers veel op elkaar te lijken en verdwijnt de spanningsboog.

Dat het optreden van Julian Velard anders is dan de rest van de optredens op deze dag, wordt van te voren al aangekondigd door Paul Rabbering van 3fm. Julian Velard is één van de weinige mannen zonder gitaar vandaag, hij begeleidt zichzelf op toetsen. Daarnaast draait het optreden niet alleen om zijn sterke nummers (waaronder ‘Joni’), maar ook om humor en een politieke boodschap. Julian eert onder andere zijn helden Michael Jackson en Hall & Oates en gebruikt veel samples. Het wordt al snel duidelijk dat dit optreden de helft van het publiek wel aanspreekt en de andere helft niet.

De tweede Australische singer-songwriter (met Israëlische roots) van de avond, Lior Attar, is één van de afsluiters van vanavond. De zaal was niet helemaal vol, het merendeel was al richting de grote zaal om een goede plek te bemachtigen voor het optreden van Maria Mena. Zonde, want het optreden van Lior bezorgt menig toeschouwer kippenvel. Met alleen een gitaar en versterker speelt Lior heerlijke nummers. Naast publieksfavoriet ‘This Old Love’, speelt hij voornamelijk nummers van zijn verzamel cd ‘3-2-1’. Ook een nieuw nummer, ‘Days To Remember’, en cover ‘Satisfied Mind’ van John Martyn worden ten gehore gebracht. Lior heeft een fantastische stem, zingt loepzuiver, krijgt de zaal tijdens elk nummer muisstil en ontvangt een daverend applaus na zijn laatste nummer. Absoluut één van de hoogtepunten van het festival.

Een fijne sfeer, goede artiesten en dito muziek zorgden voor een geslaagde eerste editie van het Songbird Festival. Met zoveel bezoekers en potentie kan de tweede editie bijna niet uitblijven, toch?