Interview met Half Way Station: finalist Grote Prijs van Nederland

“Eerste doel is om de band te laten bestaan”

Tekst: Florian Pak Foto's: Wim Barzilay ,

December is traditioneel de maand van de uitreiking van de Grote prijs van Nederland.
Dit jaar wordt Rotterdam in de categorie singer/songwriter vertegenwoordigd door Half Way Station.
Maar wie is deze Rotterdamse band eigenlijk die dit jaar op Oerol en Metropolis heeft gestaan?

“Eerste doel is om de band te laten bestaan”

December is traditioneel de maand van de uitreiking van de Grote prijs van Nederland.
Dit jaar wordt Rotterdam in de categorie singer/songwriter vertegenwoordigd door Half Way Station.
Maar wie is deze Rotterdamse band eigenlijk die dit jaar op Oerol en Metropolis heeft gestaan?

De naam van de band is ontstaan in Amerika tijdens een rondreis van leadzanger Rikke Korswagen.Tijdens deze reis kwam hij met de welbekende Greyhound bussen bij een station in de staat Tennessee met de naam Half Way Station. Na het nemen van een foto van dit station wist Rikke direct dat dit de unieke naam van z’n band moest worden. “Want het bekt zo lekker die drie woorden, ook al wordt het ook vaak verkeerd geschreven”.

Na een kleine wijziging in de samenstelling van de band nu compleet met Rikke Korswagen (zang, gitaar, banjo), Elma Plaisier (zang, bass, gitaar), Benjamin Schaipp (drums), Mink Steekelenburg (toetsen) en Ruben van Asselt (dubbeldrumsdrums).
De muziek wordt vaak omschreven als Country. De band vindt dit zelf een gepasseerd station en zouden ze het liever als “Gritty Indiefolk” willen omschrijven.

Kenmerkend voor Half Way Station is dat ze zo een beetje alles zelf doen. Van het maken van posters tot alles opnemen voor hun nieuwe plaat. Ook hebben ze een aantal zelfgemaakte instrumenten en microfoons. “Mensen vergeten wel vaak hoeveel werk het is om alles zelf te doen en dat we een werkweek van maandag tot maandag hebben”.  Als kunstenaar voelt Rikke zich, na rondzwervingen door heel Nederland, helemaal thuis in Rotterdam. “Als het niks is zullen ze het eerlijk zeggen en er niet omheen draaien. Daar hou ik van, die mentaliteit”.

Omdat Elma Plaiser de band stiekem had ingeschreven voor de Grote prijs, kwam de deelname voor Rikke als een grote verrassing. Na een geslaagd optreden op Terschelling tijdens Oerol moest de band zich nog haasten, inclusief materiaalpech, om in Den Haag op tijd aanwezig te zijn voor de eerste ronde in het Paard. “ We kwamen terug van Oerol en waren eigenlijk vergeten dat we nog naar Den Haag moesten. De batterijen waren dus leeg en we hadden ook nog materiaalpech, maar we zijn gewoon door naar Den Haag gegaan.”  Na de eerste ronde glansrijk te hebben overleefd stond de tweede ronde op het programma in de Melkweg te Amsterdam. Tijdens dit optreden hebben de bandleden het wat kleiner aangepakt door een akoestische set te spelen. Dit werd door de jury beloond met een plaats in de finale. “We zijn eigenlijk wel blij met deze rommelige start zodat we er nu volledig voor kunnen gaan tijdens de finale”.

De laatste tijd wordt er veel samengewerkt met een andere finalist, Pieter van Vliet van Port of Call. Zo helpt Rikke een beetje bij het opnemen van zijn plaat en treden ze met elkaar op.
Dit zal ook het geval zijn als Half Way Station op 19 november in Wallhalla op Katendrecht haar nieuwe single presenteert. Deze avond is, hoe verassend, geheel zelf georganiseerd.

Tijdens de finale kan Half Way Station rekenen op een grote schare fans. “ Mijn moeder heeft 55 kaartjes gekocht. Ze heeft deze weer verkocht aan vrienden en familie en een heuse touringcar gehuurd.”
Nagedacht over wat te doen met de eventuele prijs die ze krijgen hebben ze nog niet.

Na de grote prijs wil de band zich volledig gaan richten op het uitbrengen van de eerste plaat met de huidige bezetting. “De vorige plaat was meer een onderzoeksalbum toen we nog met zijn tweeën waren”. De album presentatie zal op 5 februari 2012 plaatsvinden in dé popzaal van Rotterdam, Rotown. Met deze plaat in hun achterzak wil de band een clubtour gaan opzetten en waar mogelijk een festival meepikken.

Over de toekomst is Rikke erg duidelijk. ”Zo lang mogelijk in deze samenstelling muziek maken en live spelen. En of dat nou voor een podium met 5 of 5000 man is, het gaat erom dat we ons ding kunnen blijven doen.”  

Half Way Station is zaterdag 19 november te bewonderen in Theater Walhalla.Op 10 december staat de band in Paradiso als finalist van de Grote Prijs van Nederland. Stemmen kan via: www.groteprijsvan.nl/singer-songwriter/deelnemers-singer-songwriter/