Interview met 1Duidig: finalist Grote Prijs van Nederland

“We zijn regular dudes. What you see is what you get”

Tekst: Linda Wimmenhove ,

1Duidig is één van de meest opvallende Rotterdamse hiphop bands. Na het winnen van de Grote Prijs van Zuid Holland, staat de band nu in de finale van de Grote Prijs van Nederland.Volgend jaar komt hoogstwaarschijnlijk een nieuw album uit bij het ROTTZ label die 1Duidig heeft omarmd. Hoog tijd voor een nadere kennismaking met MarryMarv en Clinton Dompig.

“We zijn regular dudes. What you see is what you get”

1Duidig is één van de meest opvallende Rotterdamse hiphop bands. Na het winnen van de Grote Prijs van Zuid Holland, staat de band nu in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Daarnaast stond 1Duidig al op Metropolis en het Bevrijdingsfestival. Volgend jaar komt hoogstwaarschijnlijk een nieuw album uit bij het ROTTZ label die 1Duidig heeft omarmd. Hoog tijd voor een nadere kennismaking met MarryMarv en Clinton Dompig.

Het ontstaan van 1Duidig gaat terug naar 2005/2006. Clinton:  “Marv en ik kennen elkaar via school. We waren toen allebei zelf al met muziek bezig” Vervolgens zijn ze samen muziek gaan maken. De eerste echte wapenfeiten van 1Duidig zijn de 1Duidig mixtape, het minialbum ‘Heerlijk’ en het debuutalbum ‘Wie Had Ooit Verwacht’ In november 2011 komt de mixtape ‘Soulfood’ uit. 

“We zijn al lang bezig met hiphop. We doen geen rare dingen en springen niet in op hypes. Onze muziek is te omschrijven als boom bap met een positieve lading. We zijn regular dudes, what you see is what you get”.

Op 10 december staat 1Duidig in de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop. Op de vraag welke finalist zij als de grootste concurrent zien voor de overwinning antwoorden de heren dat alle vijf finalisten gelijke concurrentie zijn; “ze halen niet voor niets de finale”. 1Duidig is vooral bezig met het eigen optreden en minder met de concurrentie. Er is zelfs een touringcar geregeld om supporters mee te nemen naar de finale in Paradiso Amsterdam. Met de aanmeldingen gaat het goed, ze zijn al bezig met een tweede touringcar.

Ondanks dat het goed gaat met 1Duidig, heeft de band nog genoeg dromen: “Lowlands, Pinkpop, Noorderslag, Solar, Carré, acteren in een film.We willen nog heel veel. Ons motto is the sky is the limit. Als we iets willen, dan is het ook mogelijk”. 

 “Door de wedstrijden zitten we in ieder geval wel in een bepaalde motion. We treden veel op en daardoor worden we beter. Door de Grote Prijs van Nederland komen mensen naar ons toe, die nog nooit van ons gehoord hebben. We zijn gewoon heel hard bezig en letten niet op andere dingen”.  

1Duidig is wel op de hoogte van de Rotterdamse hiphopscene. Acts die worden getipt zijn Sammie (van The Dirtbag Crew), Elise Dinfena, de ROTTZ crew e natuurlijk 1Duidig. ROTTZ is het label waar 1Duidig dit jaar heeft getekend. 1Duidig voelt zich thuis bij ROTTZ. “Alle mensen waarmee we werken springen bij problemen voor elkaar in de bres. Vrienden en familie hebben ook hun weerslag op onze muziek”. 

Het is de bedoeling dat er volgend jaar, in 2012, een album uitkomt: “maar daar moeten we nog aan beginnen”. In de studio thuis wordt in alle vrijheid hard gewerkt aan nieuwe muziek. Er wordt kritisch naar het nieuwe materiaal gekeken. “Met de mixtape is de lat hoog gelegd. Er gaat een goed album aan komen”. 

1Duidig is vrijdag 11 november te zien  in De Unie. Op 10 december staat 1Duidig in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Stemmen kan via: http://www.groteprijsvan.nl/hiphop/deelnemers-hiphop/