Little Dragon verleidt het publiek in LantarenVenster met hypnotiserende muziek

"If you want to stand with your arms crossed, that's fine"

Tekst: Gerben van Etten Foto's: Wouter Stam ,

In afwachting van hun derde studioalbum "Ritual Union", dat halverwege juli van dit jaar zal uitkomen, speelt de Zweedse electro-band Little Dragon een avondje in Lantaren/Venster. Voor de gelegenheid zijn de stoelen uit de theaterzaal geplukt en is er een bar neergezet, waardoor er bij binnenkomst meteen een festival-ambiance hangt.

"If you want to stand with your arms crossed, that's fine"

In afwachting van hun derde studioalbum "Ritual Union", dat halverwege juli van dit jaar zal uitkomen, speelt de Zweedse electro-band Little Dragon een avondje in Lantaren/Venster. Voor de gelegenheid zijn de stoelen uit de theaterzaal geplukt en is er een bar neergezet, waardoor er bij binnenkomst meteen een festival-ambiance hangt.

De bandleden zien er onomstotelijk Zweeds uit: hip en nonchalant. Hoewel de drummer af en toe tegen het publiek praat, houden de drie instrumentalisten zich bijna helemaal afzijdig van het publiek. Het draait bijna allemaal om de zangeres Yukimi Nagano, die haar meditatieve teksten op een overtuigende maar zwoele manier de zaal in stuurt. Wat sound betreft hebben de andere muzikanten echter veel te bieden. De subtiele breaks en het enorme scala aan samples en tot in de details uitgewerkte synth-klanken zorgen ervoor dat de oren gespitst blijven.

Op dit gebied is Little Dragon veruit het sterkst. De nummers hebben weinig variatie en hebben vaak meer weg van een ambient-track, maar de eindeloze collectie prikkelende geluiden blijven boeien. Wanneer ze "Test" spelen, een nummer van hun debuutalbum uit 2007, laten ze zelfs een volledig Indonesisch gamelan-orkest los op het publiek, ondersteund door een uiterst smakelijk net-niet-in-de-maat-lijntje van de bassist.

Alle ingrediënten voor een lekkere trippy avond zijn dus aanwezig, maar desondanks blijft het publiek wat terughoudend met de dansmoves. De zangeres probeert het publiek te verleiden om los te komen. "If you want to stand with your arms crossed, that's fine. If you want to dance, that's fine too. Do whatever you want," zegt ze met een lach. De uitnodiging lijkt effect te hebben. Het publiek krijgt langzaam de smaak te pakken als "My Step" wordt ingezet, met een lekkere stabby synth die in de smaak lijkt te vallen. De zang van Nagano zweeft als een sjamanistische chant door de muziek heen.

Met hier en daar een uitzondering zijn meeste nummers langgerekte soundscapes en hypnotiserende shoegazers zonder al te veel structuur. Om die reden groeit langzaam het idee dat LantarenVenster misschien niet helemaal de juiste plek is voor Little Dragon. Het is geen band om naar te kijken (ook al is er best wat te zien op het podium). Het is echt een band om op te dansen of te trippen in de Bravo-tent op Lowlands, al dan niet onder invloed van bepaalde substanties, het liefst met duizenden mensen tegelijk.