KIKVORS wil de Rotterdamse muziekscene weer laten sprankelen

"Wacht maar af, er staat heel wat te gebeuren!"

Interview: Linda Wimmenhove ,

KIKVORS is een nieuw Rotterdams muziekplatform dat het creatieve muzikale klimaat van de stad wil versterken. Tijd om oprichter en bedenker Niek Hilkmann hierover aan het woord te laten.

"Wacht maar af, er staat heel wat te gebeuren!"

KIKVORS is een nieuw Rotterdams muziekplatform dat het creatieve muzikale klimaat van de stad wil versterken. Tijd om organisator Niek Hilkmann hierover aan het woord te laten.

Kun je uitleggen wat KIKVORS is?

Vanzelfsprekend! Leuk dat je het vraagt. Het volgende staat in een officiële omschrijving die ik een tijdje geleden heb geschreven:

KIKVORS is een Rotterdams platform dat op professionele doch non-commerciële wijze de lokale muzikale gang van zaken met frisse energie wil injecteren. Het is de bedoeling dat KIKVORS een interessant mengsel van zowel lokale als internationale artiesten op een eigenzinnige wijze op de planken zet of voor het voetlicht brengt, om het creatieve muzikale klimaat van de stad te versterken. Het platform wordt geleid door Rotterdamse muzikanten die vanuit een onderlinge samenwerking en in nauw contact met podia en (inter)nationale artiesten hun passie voor muziek concreet vorm willen geven binnen het Rotterdamse culturele wezen.

Met andere woorden: KIKVORS is er voor meer leuke muzikale activiteiten in de stad!


Wat is de betekenis van de naam?

De naam KIKVORS is gekozen uit louter fonetische en associatieve redenen. Je kan er een KIK van krijgen, maar het kan allemaal ook VORS worden. Of is het zo fris als een jong kikkertje? Beweegt het zich soms voort in de creatieve poel die Rotterdam heet? Misschien kan je het lekker naar het Engels vertalen en er KICKFORCE van maken. Achterstevoren is het overigs SROVKIK… De KIK is dus een palindroom, altijd goed! Maak ervan wat je wilt.

Hoe is KIKVORS tot stand is gekomen?

Zoals de meeste Rotterdamse muziekliefhebbers wel weten is het podiumwezen in onze stad momenteel niet zo sprankelend als het zou kunnen zijn. Dat er iets moet gebeuren is overduidelijk, maar waar begin je? Samen met Arie, mijn huidige ‘partner in crime’ wat KIKVORS betreft, besloot ik eens met een keur aan Rotterdamse artiesten af te spreken om te zien wat voor ideeën iedereen over de kwestie heeft. Uiteraard is er onder muzikanten veel animo voor nieuwe initiatieven, maar de mogelijkheden zijn beperkt en een professionele opzet maakt alles nogal ingewikkeld. Uiteindelijk kwamen we uit op een platform dat evenementen regelt zoals we die zelf zouden willen bezoeken: KIKVORS!


Wat voegt KIKVORS toe aan de muziekscene in Rotterdam?

Op het ogenblik zijn er tal van initiatieven die al dan niet met succes pogen iets te doen in het Rotterdamse podiumwezen. In dat opzicht is KIKVORS natuurlijk een van de velen, maar door onze persoonlijke samenwerking met de Rotterdamse muzikanten en podia hopen wij toch iets bij te dragen. Door non-commercieel te blijven en niet verbonden te zijn aan een stichting of andere soort instantie kunnen we onafhankelijk blijven en zo direct mogelijk dingen op touw zetten. Daarbij hopen we de vastgeschrevelde conventies van het podiumwezen ook hier en daar wat te ontstoffen. Aangezien KIKVORS zelf bestaat uit louter muzikanten en muziekliefhebbers hopen we ook alles persoonlijk en fris te houden en tot de essentie van een leuke en betaalbare muziekavond te komen.

Wat is jouw rol binnen KIKVORS?

Ik denk dat ik me wel de oprichter en bedenker mag noemen zonder dat er teveel schoenen naar mijn hoofd gegooid worden… Ook heb ik de eerste avond op touw gezet met de hulp van De Machinist. Echt een zakelijke term voor wat ik doe is er nog niet. Laten we het erop houden dat het veel is, maar zeker niet alles!

Op 14 mei vindt het eerste evenement plaats dat door KIKVORS wordt georganiseerd, kun je daar iets over vertellen? 

Uiteraard! De avond is opgezet rond David Thomas Broughton. Na enkele mailtjes heen en weer bleek deze vriendelijke folkgigant wel bereid te zijn om een korte tussenstop te maken in Rotterdam. Persoonlijk ben ik daar erg enthousiast over, omdat ‘The Complete to Insufficiency’ al jaren een favoriet is in mijn spreekwoordelijke platenkast en de man niet al te veel rondtoert, laat staan door Nederland. Gelukkig had ik nog wat geld opgespaard en bleek De Machinist bereid om ons te helpen aan een ruimte. St. Polaroid is ook niet te beroerd om een mooi voorprogramma te verzorgen. Hij is overigens een van de muzikanten met wie Arie en ik gesproken hebben tijdens de voorbereidingen van KIKVORS. Op deze manier hopen we iedereen er een beetje bij te betrekken.

Op de avond zal alles ietsje anders gaan dan gebruikelijk is bij concerten. We hebben bijvoorbeeld geen in- of uitloopmuziek, maar een ‘muzikale omlijsting’ door DJ Hans 2de Hands. Ook worden de optredens ingeluid door kleine gesprekjes die ik met de artiesten ga voeren. Verder verwacht ik veel van het live optreden van The Buddha Machine 2.0. Hier mag ik nog niet al te veel over verklappen, maar het is op zijn zachtst gezegd uniek voor de Nederlandse podia!

Welke plannen heeft KIKVORS en wat kunnen we de komende tijd verwachten?

Allereerst gaan we ons concreet manifesteren als vereniging of stichting. Na de zomer zullen we meerdere avonden zoals deze met David Thomas Broughton naar Rotterdam gaan brengen. Het is mijn hoop om The Boy Least Likely To te programmeren voor een kerstshow in december. Ik correspondeer al een tijdje met de band zelf, we zullen zien!
Uiteindelijk willen we ook andere soorten initiatieven op touw zetten, zoals een sampler met louter Rotterdamse muziek die de stad niet uit schijnen te komen. Een persoonlijke tip daarvoor is alvast Ricky de Sire. Wanneer deze een tour door de Nederlandse zalen heeft gemaakt kunnen we tevreden zijn.
Wacht maar af, er staat heel wat te gebeuren!