Jack Parow kort maar krachtig in Bibelot

Een geslaagde avond, maar niet onvergetelijk

Tekst: Thomas Vink Foto's: Dennis Wisse ,

Op vrijdag 29 april stond de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow in Bibelot. 2010 was een goed jaar voor Parow. Hij stond onder andere op Lowlands en Metropolis, mocht optreden in De Wereld Draait Door en maakte al een kleine tour door Nederland. Nu is hij dus weer terug in Nederland, met vanavond een optreden in Bibelot in Dordrecht.

Een geslaagde avond, maar niet onvergetelijk

Op vrijdag 29 april stond de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow in Bibelot. 2010 was een goed jaar voor Parow. Hij stond onder andere op Lowlands en Metropolis, mocht optreden in De Wereld Draait Door en maakte al een kleine tour door Nederland. Nu is hij dus weer terug in Nederland, met vanavond een optreden in Bibelot in Dordrecht.

Als voorprogramma mag de Nederlandse rapper Gers aantreden. Hij is (nu nog) vooral bekend door zijn bijdrage aan het nummer ‘Broodje Bakpao’ van The Opposites. Maar in Bibelot blijkt dat Gers ook zonder The Opposites goed bezig is. Hij heeft een paar goede nummers en maakt bovendien een sympathieke indruk. Hij vertelt wat verhaaltjes tussen de nummers door, bijvoorbeeld over zijn ouders en over hoeveel hij vroeger rookte. Het is misschien niet de meest originele rapper, maar samen met zijn DJ maakt hij wel indruk en weet hij de zaal mee te krijgen.

Na nog even wachten is het dan de beurt aan Jack Parow. Als eerste komt zijn DJ op, die alvast een harde electrobeat inzet. Als Parow er zelf ook bij komt, gaat het helemaal los. Als eerste speelt hij ‘’Ek Wens Jy Was Myne’’.

De podiumpresentatie van Parow is zoals we van hem gewend zijn; Zijn pet met lange klep (waarvan in de zaal ook meerdere exemplaren opduiken), een blauw hemd en een korte broek. Het klinkt misschien allemaal niet zo stijlvol, maar je kan je Jack Parow moeilijk voorstellen in andere kleren. Het plaatje klopt gewoon.
Een andere leuke vondst is het videoscherm dat achter op het podium staat. Vaak verschijnen er flarden tekst of plaatjes die bij de muziek passen. Of juist niet, want bij een nummer dat door Parow aangekondigd wordt als een liefdesliedje, verschijnen er allemaal erotische plaatjes op het scherm. Het scherm slaat wel aan bij het publiek.

Sowieso is het publiek enorm enthousiast en zingt en danst het vrolijk mee. Vooral bij ‘’Dans Dans Dans’’, één van de singles van het album. Na een paar nummers roept hij de rest van zijn band erbij; een bassist en een drumster. Die laatste valt met name bij het mannelijk publiek in de smaak. Ook met band blijft Parow strooien met aanstekelijke nummers, zoals ‘’Die Vraagstuk’’ en ‘’Parow To Paarl’’. Het valt op dat het tempo hoog ligt en Parow - in tegenstellling tot voorprogramma Gers - niet veel communiceert met het publiek tussen de nummers door.

Tegen het einde van het optreden komt Parow dan met zijn grootste hit ‘’Cooler As Ekke’’. Iedereen zingt en danst mee. Als het nummer is afgelopen, verlaten de bassist en drumster het podium weer en blijft Parow alleen met zijn DJ achter. Dan wordt ‘’Cooler As Ekke’’ nog een keer ingezet, deze keer als een soort remix. Tijdens het nummer nodigt Parow iedereen uit het podium op te komen. Het publiek reageert eerst afwachtend, maar nadat een eerste groep op het podium staat, volgt ineens het grootste deel van de zaal. Eenmaal op het podium neemt het publiek dan zelfs uitzinnige vormen aan. Zo duiken er enkele crowdsurfers op. Als het nummer is afgelopen, verlaten Parow en DJ het podium. Ook het publiek begeeft zich weer richting de vloer en wacht op een toegift. Maar na een paar minuten wordt duidelijk dat die niet meer komt. Bijzonder jammer, want het publiek had nog lang geen genoeg van Parow. Het optreden heeft ongeveer veertig minuten geduurd, en dat is toch wat kort, zeker als je bedenkt dat Parow niet eens al zijn nummers heeft laten horen. Liedjes als ‘’I Miss’’ en ‘’Feite’’ zijn niet gespeeld. Naar de reden hiervoor blijft het gissen.

Ondanks de korte duur kan je niet zeggen dat het concert niet geslaagd was. De combinatie van de keiharde electrobeats en snelle raps van Parow is enorm dansbaar en het publiek was uitzinnig. Al met al een geslaagde avond, maar om het optreden echt onvergetelijk te maken, had het nog wel wat langer mogen zijn.