Gentleman & The Evolution brengt Off Corso in Jamaicaanse sferen

Frisse reggaeritmes krijgen het lome publiek niet aan de praat.

Tekst: Jasper de Jong Foto's: Patricia de Jong ,

Off Corso verkeerde maandag in Jamaicaanse sferen. Het publiek krijgt maar liefst drie reggae-acts voorgeschoteld. De hoofdact is Gentleman, die ontvangen wordt met een orkaan van geluid.

Frisse reggaeritmes krijgen het lome publiek niet aan de praat.

Rass Motivated mag de avond openen en heeft de boel voelbaar wakker gekregen, want er hangt een warme deken over het publiek heen. Een weg naar voren banend om de volgende act te kunnen zien, valt op dat er een gevarieerd publiek aanwezig is.

Jahcoustix is een Duitse reggaezanger, die voorheen in bands gespeeld heeft, maar het nu solo doet. Hij staat dan ook helemaal alleen op het podium met zijn gitaar als partner. Al staat hij daar alleen, hij kan het grote podium aan. Al bij de eerste noten wordt duidelijk dat deze man een heerlijk warm stemgeluid heeft. Zijn laidback reggae is een lekker rustig opwarmertje voor Gentleman en het publiek laat zijn waardering hiervoor horen. Na een kort optreden, maakt hij ruimte voor de grote ster van vanavond. Gentleman & the Evolution.

De bandleden komen op en het publiek gaat uit z’n dak. The Evolution is al gekomen, alleen is er nog geen Gentleman te zien. Het eerste nummer wordt ingezet, de achtergrondzangeressen treden naar de voorgrond en doen het eerste liedje samen. Met hun zwoele stemmen maken ze het publiek warm voor de grote ster. Gentleman gedraagt zich ook als een echte gentleman, want hij laat de vrouwen eerst gaan.

Als hij uiteindelijk het podium op komt, barst er een orkaan van geluid los vanuit het publiek. Je verwacht het standaard beeld van een reggae artiest; Afrikaans uiterlijk met lange dreads, maar niets is minder waar. Gentleman is een blanke meneer uit Duitsland, die ondertussen wel veel verblijft in Jamaica en de lokale taal ook vaardig is. Zijn zang geluid is dan ook typisch Jamaicaans.

Opvallend is dat er een flinke mistwolk van wietdampen in de zaal hangt en dat is toch opvallend met het huidige rookbeleid. Ach, it is all about reggae culture.

Gentleman zet een afwisselende set neer en met het aantal platen dat hij gemaakt heeft, kan hij ook een breed repertoire neerzetten. Verschillende reggaestijlen komen voorbij, zoals de roots reggae, dancehall en reggaeton. Die afwisseling van stijlen en snelheden, houdt het optreden spannend.
Het publiek lijkt aardig te lijden onder de wietdampen, want de nummers worden met een lauw applausje ontvangen. Dit ontgaat Gentleman zelf ook niet en de ‘rewinds’ worden dan ook veelvuldig gehanteert. Het zijn onwelkome onderbrekingen van het optreden, welke het tempo van het optreden niet ten goede komt.
Hij probeert de boel flink op te hitsen met een cover van the Prodigy. Het publiek pikt het even op, maar de energie blijft toch ergens in het midden hangen.  Zijn vriend Jahcoustix komt ook nog een nummertje mee doen en zo kabbelt de avond eigenlijk voort, ondanks dat ze een goede show neerzetten.

Nummers als ‘Caan Hold us Down’ en ‘Different Places’ krijgen het publiek nog redelijk aan de praat, maar over het algemeen lijkt het wel of het lam geslagen is door overmatig blowen en de broeierige warmte. Jammer, want Gentleman doet zijn best en de band die hij om zich heen geformeerd heeft, staat erg strak te spelen.
Voor de echte reggaefanaat is Gentleman verplichte kost geworden en deze kost smaakt lekker!