Those Dancing Days is terug van weggeweest

Volwassener sound en nieuw album op zak

Tekst: Francis Pronk Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Ruim drie jaar na hun debuutalbum 'In Our Space Hero Suits' zijn de vijf Zweedse meiden van Those Dancing Days terug. Vroeger was het nog echt een middelbareschool band, maar inmiddels hebben de bandleden een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Zou de 'tienerpop sound' verleden tijd zijn? We merken het vanavond in Rotown.

Volwassener sound en nieuw album op zak

Ruim drie jaar na hun debuutalbum 'In Our Space Hero Suits' zijn de vijf Zweedse meiden van Those Dancing Days terug. Vroeger was het nog echt een middelbareschool band, maar inmiddels hebben de bandleden een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Aangezien er een lange periode zit tussen het laatst verschenen album en het meest recente album 'Daydreams and Nightmares' zal het ook volwassener klinken. Zou de 'tienerpop sound' verleden tijd zijn? We merken het vanavond in Rotown.

Het scheelt niet veel of Rotown is uitverkocht. Those Dancing Days opent de set met 'Reaching Forward', die tevens ook de opener is van de nieuwe plaat. De vijf meisjes zijn echte 'girl next door' types. Je hebt de krullenbol, de wiskunde nerd, de doorgewinterde hippie, het jongensachtige type en de drummende brunette. Dit zou zo de perfecte combinatie zijn voor een film. Nu weer over naar de muziek. De band maakt vrolijke popliedjes met aanstekelijke refreintjes. De zang is helaas niet altijd even best en is regelmatig slecht verstaanbaar. Gelukkig wordt de aandacht veelvuldig getrokken door de Hammond-orgel. Een instrument dat vaak in kerken te zien is, maar vandaag hoef je niet met je handjes gevouwen naar een preek luisteren, maar kun je met een biertje in je hand kijken en luisteren naar dit dansbare schouwspel.

Er worden flink wat nummers van de nieuwe plaat gespeeld. Voor degenen die de nieuwe plaat nog niet hebben is dit wellicht een teleurstelling. Alleen 'Run Run' en 'Hitten' zijn oude bekenden. Van de nieuwe plaat vallen nummers als 'Fuckarias' (eerste single) en 'Can't Find Entrance' het meest op. Vrolijke uptempo en radiovriendelijke nummers. Laatst genoemde is zo'n plaat die je niet zo snel uit je hoofd krijgt. Catchy en ook erg mainstream. Het laatste nummer is daarentegen minder opzwepend. Het nummer is erg rustig en de band moet het meer hebben van de uptempo nummers, want het wordt een beetje saai. Na dit nummer verlaat zangeres Linnea Jönsson het podium, terwijl de rest doorspeelt. Eén voor één verlaten de bandleden het podium en na de laatste slagen van de energieke drumster verlaat ook zij het podium. Backstage laden zij hun batterij weer op, want het publiek krijgt nog twee toegiften voorgeschoteld. De muziek is inderdaad volwassener dan voorheen. De indie-pop sound heeft een steviger randje gekregen en de muziek is nog steeds catchy.

Het nieuwe album 'Daydreams and Nightmares' van Those Dancing Days is de hele week op de 3voor12 luisterpaal te beluisteren. Klik hier