Kensington toont internationale klasse in een uitverkocht Rotown

Overtuigend in een gebalanceerde show

Tekst: Marlou van der Linden ,

Waar de vier heren van Kensington nog geen jaar geleden voor hooguit dertig man stonden te spelen in Gouda, staan ze zaterdag 12 maart in een stampvolle Rotown om te laten zien én horen dat ze enorm zijn gegroeid.

Overtuigend in een gebalanceerde show

Waar de vier heren van Kensington nog geen jaar geleden voor hooguit dertig man stonden te spelen in Gouda, staan ze zaterdag 12 maart in een stampvolle Rotown om te laten zien én horen dat ze enorm zijn gegroeid. Met het zeer goed ontvangen debuutalbum ‘Borders’, de kenmerkende Britse sound, de aangeprezen ‘Serious Talent’ status en vele lovende woorden, bewijst deze Utrechtse indierock band een muziekaal talent van internationale klasse te bezitten. Dit resulteert in een avond waarin bewondering en enthousiasme de boventoon voeren.

Het sterke openingsnummer ‘Not As Bright’ wordt door het opvallend gemengde publiek met veel energie ontvangen. De grote kracht van Kensington, de sublieme samenzang van de zanger/gitaristen Eloi en Casper, komt ondanks geluidsproblemen behoorlijk goed tot zijn recht. Beide heren geven zich direct volledig, terwijl de andere twee vanuit een mysterieuze rookwolk op de achtergrond opereren. Bassist Jan, verstopt achter zijn lange haren, speelt solide en geconcentreerd en drummer Niles benadrukt met ontbloot bovenlijf zijn krachtige en snelle slagen. Slechts twee nummers zijn voldoende om de afwachtende zaal om te zetten in een dampende en dansende menigte.

Het eerste rustmoment wordt gevormd door het prachtige nummer ‘When It All Falls Down’, waarbij Casper zijn gitaar even inruilt voor passend pianospel. Deze aanhoudende afwisseling van sterke puntige songs met mooie rustige nummers zorgt voor een uitstekend gebalanceerde set. Verrassend is de briljante cover ‘Pyro’ waarin de heren zeker niet onder doen voor Kings of Leon en Eloi zelfs een charismatische uitstraling toont. Toch is het hoogtepunt van de avond de doorbraaksingle ‘Youth’ die zowel op het podium als in de zaal voor een explosie zorgt. De show wordt afgesloten met een indrukwekkende instrumentale outro om het verfijnde en zo nu en dan knap synchrone gitaarspel van beide frontmannen nog even goed op de kaart te zetten. Een toegift is daarmee onvermijdelijk en wordt ingevuld met het aanstekelijke nummer ‘The Heart Of It’.

Al heeft men in Rotown zichtbaar genoten, moeten de heren ervoor waken dat hun internationale allures niet overslaan in sterallures. De mysterieuze sfeer gecombineerd met het aaneengesloten lanceren van de songs en de weinige interactie met het publiek, creëren een bepaalde afstand. Hierdoor ontbreekt iets aan spontaniteit die Kensington tijdens het festivalseizoen hopelijk wel kan laten zien. Want dat deze talenten een drukke zomer verdienen en zeker ook zullen krijgen is vanavond met overtuiging bewezen.